Kapcsolódó videók

„Kamikazekormányt alakítottunk” – Boross Péter és az Öreg

Az interjú néhány éve készült dr. Boross Péter volt miniszterelnökkel. A most 95 éves Boross Péter tiszteletére elevenítjük fel a legfontosabb gondolatait a rendszerváltásról és Antall Józseffel, az első szabadon választott miniszterelnökkel való barátságáról, az MDF-kormányban végzett munkájáról, amit miniszterelnöksége előtt mint a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és belügyminiszterként folytatott. De szóba kerül a taxisblokád, az MSZP és az SZDSZ hazaellenes, országunkat lejárató tevékenysége, a liberálisok összeborulása a kommunistákkal és az úgynevezett „kamikazekormány” bukásának okai.

Boross Péter egy rendkívüli korban volt különlegesen sokrétű politikus, aki Antall Józseffel, a rendszerváltás első szabadon választott miniszterelnökével végezte azt a kormányzati munkát, amely átmenetet jelentett a kádári kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába. Boross Péternek fontos szerepe volt titkosszolgálati miniszterként, majd belügyminiszterként a titkosszolgálat és a rendőrség demokratizálásában. Antall legfőbb tanácsadója és barátja volt, akire 1954 óta bizalmasaként tekintett, miután mindketten, még a Rákosi korszakban rendőri felügyelet alá kerültek.

Antall József halála után 1993-ban Boross Péter követte őt a székben. Politikai harcaihoz, a magyar nemzetért végzett nemes feladataihoz kevés időt jutott neki, alig több mint fél év. Az SZDSZ és az MSZP, egyáltalán a balliberális ellenzék megvádolta Borosst, hogy nem akar 1994-ben új választásokat kiírni, sőt diktatúrát akar bevezetni. De Boross Péter miniszterelnökként megmutatta, hogy miként kell demokratának, progresszívnek, hazafinak lenni egyszerre, amikor a magyar alkotmányhoz híven biztosította a második szabad országgyűlési választás törvényes megtartását, és félretéve minden ellenszenvét garantálta a békés átmenetet a kormányváltáshoz, a nemzeti, keresztény, konzervatív kormányzásból a visszatérő kommunista, a volt nomenklatúra, a pufajkás Horn Gyula-féle hatalomra kerülését.

Az izgalmas, eddig publicitást nem igazán kapott beszélgetést László Petra kolléganőmmel készítettem pár éve, amit most az Öreg műsorában vetítünk le. Boldog születésnapot, jó egészséget és hosszú életet kívánunk Boross Péter miniszterelnök úrnak a PestiSrácok szerkesztőségének nevében is!
Stefka István
Stefka Istvánhttp://azoreg.hu
lapigazgató, újságíró, PestiSrácok.hu. Korábban a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap vezető munkatársa.

Friss videók

Shares