Kapcsolódó videók

Magyarország a hazája, Izrael a szerelme – Weisz Péter volt az Öreg vendége

Magyarországot Nyugatról rendre antiszemitának bélyegzik, pedig mindössze annyi a bűnünk, hogy sokadszorra egy nemzeti kormánynak szavaztunk bizalmat. Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke járt az Öregnél, aki leszögezte: Magyarország a hazája, a Himnusz a szíve csücske, Izrael viszont a szerelme, és az ember a hazáját és a szerelmét soha nem árulja el.

Weisz Péter szemléletes példát hoz; kísérlet zajlott Párizsban, egy zsidó ember kipában haladt végig az Eiffel toronytól Párizs belvárosáig. Az úton több százan vegzálták az illetőt, sőt atrocitások is történtek, lökdösték, leverték a fejéről a kipát. Budapesten próbaképpen Weisz Péter ment végig kipában az Andrássy úttól a Deák térig. Csupán egy külföldi szólította meg angolul a kipát viselő Weisz urat, és azt kérdezte, hogy merre van a zsinagóga?

Az izraelita műhely egyesület elnöke szerint az hazudik, aki azt mondja, hogy Magyarországon a zsidókat üldözik. Soha nem volt ekkora reneszánsza a zsidó életnek, mint most. Mindenki – köztük a különböző zsidó vallási felekezetek – szabadon gyakorolhatja hitét, számtalan kulturális egyesületben fejtheti ki gondolatait, szabad könyvkiadás zajlik, van zsidó televízió és bárki részt vehet a közéletben. Az elmúlt tizenkét évben az Orbán-kormány komoly anyagi támogatást nyújtott a pusztulásnak indult zsinagógák újjáépítésére, és nemcsak Magyarországon, hanem az elszakított magyar területek zsidó vallású közösségeit, zsinagógák újjáépítését is támogatja.

Nyugat-Európában ugyanakkor egyre veszélyesebb zsidónak lenni. Németországban évente több ezer atrocitás történik a zsidók ellen. Belgiumban szokták mondani, hogy az a zsidó, aki Brüsszelben a Molenbeekbe utazik busszal, az ne váltson retúrjegyet, mert nem tér vissza. Ez a helyzet Hollandiában is. A francia zsidók ezrei akarják elhagyni Franciaországot, költöznének Izraelbe, mert a liberális francia állam nem védi meg őket a muszlimok támadásaitól. Az antiszemitizmus szinte polgárjogot nyert a franciáknál, Magyarországon viszont törvény biztosítja a nulla toleranciát az antiszemitizmussal szemben, Európában egyedülálló módon. Sőt, Magyarországon minden évben Holokauszt-emléknapot is tartanak, amit az iskolákban oktatnak, akárcsak a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Weisz hisz abban a zsidó-keresztény párbeszédben is, amely naggyá tette Európát. Ma a világban a sok helyen a keresztényeket és a zsidókat üldözik. Ennek megakadályozása, megfékezése minden kultúrember kötelessége, ezt követeli az európai civilizáció. Nyugaton a liberális vezetésű kormányok szemet hunynak, eltűrik a zsidóüldözést. Még a jobboldali izraeli kormány ellen is fellépnek. A magyar kormány szinte az egyetlen, amely az Izrael elleni határozatokat az Európai Unióban megvétózza és az ENSZ-ben nem támogatja.

Stefka István
Stefka Istvánhttp://azoreg.hu
lapigazgató, újságíró, PestiSrácok.hu. Korábban a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap vezető munkatársa.

Friss videók

Shares