Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Tálibok, terroristák és tüntetések Iránban

A migráció ismét hallatott magáról, most Linzben, ahol egy iraki a gyermekük szeme láttára leszúrta feleségét, elgázolt két rendőrt, majd egy illegálisan tartott gépkarabéllyal rálőtt az őt üldöző többi járőrre. Később elfogták, de az áldozatokon az már nem igazán segít. Ahogy Németország egyik leghíresebb külpolitikai szakértője Peter Scholl-Latour mondta, aki befogadja fél Kalkuttát az nem segít Kalkuttán, hanem maga is Kalkuttává lesz. A mai GEOrgPOLITIKA-ban Armin Miripurral, teheráni barátommal beszélgettem a Közel-Keletről és az illegális migrációról.

Nem szűnő nyomás nehezedik délen a magyar határra. Naponta több százan próbálkoznak létrával, drótvágóval és embercsempészek segítségével. Minden este bemutatják a hírműsorok a súlyos baleseteket, amelyet embercsempészek okoznak a magyar utakon, amikor megpróbálnak elmenekülni a rendőri intézkedés elől. A déli határszakaszt már végig az afgán maffia uralja. Aki próbálkozik az átkeléssel nekik kell fizessen. Az embercsempészek Szerbiából Magyarországra már akár 3000 eurót is elkérnek, mivel szerintük a határ már szinte átjárhatatlan.

2021 augusztusában Afganisztán elesett. Miután az amerikai csapatok fejvesztve elhagyták az országot, a többi nyugati hadsereg sem tehetett mást és 20 év után a radikális talibán visszatért a hatalomba. Menekültek százezrei indultak el az akkor még nyitva lévő határokon Pakisztánba, Iránba, Üzbegisztánba ám sokaknak a célja Európa, azon belül is Németország lett. Legtöbben úgynevezett gazdasági menekültek, hiszen jelenleg már nincsenek harcok Afganisztánban.

Hasonló a helyzet a pakisztáni menekültekkel is. Egy jobb élet reményében indulnak el, mivel a Németország által fizetett segély többszöröse egy ottani átlagfizetésnek. Ez motiválja az indiai és bangladesi migránsokat is. Az USA hétfőn bejelentette, hogy 9 milliárd dollár segélyt nyújt Pakisztánnak a tavalyi árvízkatasztrófa okozta károk enyhítésére. Sokaknak mosta el mindenét a víz, és ezután döntöttek úgy, hogy elhagyják az országot.

Szíriában is véget ért a polgárháború, Asszad elnök orosz és iráni segítséggel legyőzte az Iszlám Államot és a többi, közel 90 radikális csoportot, akik a polgárháborút okozták. Sokan azért próbálnak Európába jutni, hogy elkerüljék a felelősségre vonást háborús bűnökért, másokat szintén a segély, az ingyen pénz motivál.

Iránban tavaly óta tartanak az erőszakos tüntetések, mivel egy fiatal nő haláláért az azóta feloszlatott erkölcsrendészetet vádolják. A demonstrációkban számos személy vesztette életét. Felháborították az irániakat a Charlie Hebdo szennylap gúnyrajzai iráni politikusokról. Félő, hogy radikálisok ismét célpontnak tekinthetik Franciaországot.

Friss videók

Shares