Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA– Összecsapott az orosz és az amerikai nagykövet az interneten

David Pressman az Egyesült Államok nagykövete az elmúlt héten, a Szent Korona visszaszolgáltatásának évfordulójából tartott beszédében nehezményezte a magyar-orosz üzleti kapcsolatokat. Az alkalomhoz méltatlan megjegyzésekből aztán kisebb diplomáciai botrány kerekedett, miután a budapesti orosz nagykövet közleményben ítélte el amerikai kollégájának szavait. Mindeközben a fronton előretörtek az orosz szolgálatban álló Wagner-zsoldosok, míg Németország továbbra is halogatja a páncélozott harci járművek leszállítását Ukrajnának.

A nemrég hazánkba akkreditált diplomata a következőket mondta:

Mindannyiunknak el kell döntenünk, milyen utat választunk ebben a viharos időszakban. Kik a barátaink? Kihez fordulunk a nehézségek idején, amikor azokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk? Ezzel szemben Vlagyimir Putyin egy maradvány abból a múltból, amelyet a világ nagy része megpróbált meghaladni. Egy kisszerű ember, aki csak félelmen és megfélemlítésen keresztül képes vezetni.

A budapesti orosz nagykövetségének vezetője Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov a következő választ tette közzé: D. Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete idén január 6-án nyilvános beszédében elfogadhatatlan megjegyzéseket tett az Orosz Föderáció elnökével kapcsolatban. Az alapvető diplomáciai protokoll és gyakorlat felháborító megsértése, ha egy olyan amerikai tisztviselő nevében kommentálják a külföldi államfő személyiségét, akinek hatásköre a kétoldalú magyar-amerikai kapcsolatok területére korlátozódik.

A diplomácia területén tapasztalható professzionalizmus hiányának pótlására az amerikai külpolitika “pátriárkájának”, Henry Kissingernek a híres könyvét tekinthetjük meg, amely kényelmesen a Diplomácia címet viseli. Az amerikai nagykövetség munkatársai az alábbi linken könnyedén megvásárolhatják. 

Az oroszok elfoglalták Szoledart

A Wagner-csoport egységei ellenőrzésük alá vonták Szoledar teljes területét – közölte kedd este Jevgenyij Prigozsin, a katonai magáncég vezetője. A harcok továbbra is folynak a város központjában, ahol ismeretlen számú ukrán katona került bekerítésre. A régebben 10.000 fő lakosú város a sóbányájáról híres és felröppentek olyan hírek is, hogy a járatokat az ukrán hadsereg földalatti bázissá alakította át. 

Nem küld páncélosokat Berlin

Annalena Baerbock német külügyminiszter asszony Ukrajnába, Harkovba látogatott, hogy saját szemével győződjön meg a fronton uralkodó állapotról. Zelenszkij az elmúlt napokban még több harckocsit kért Németországtól ám a „Leopard 2” típus szállításáról egyelőre nem kapott ígéretet az ukrán elnök. Az ARD esti híradójában a német külügyminiszter többször is kikerülte a kérdést, hogy miért nem akar Berlin támadó páncélosokat küldeni Kijevnek. 

Az igazi demokrata nem ad ukrán állampolgárságot, csak azért, mert az illető ukránnak született

Zelenszkij ismét tanúbizonyságot tett a demokratikus gondolkodásról, és több ellenzéki politikustól, mint Viktor Medvecsuktól, Tarasz Kozaktól, Renat Kuzmintól és Andrij Derkacstól megvonta az ukrán állampolgárságot. Az ukrán elnök hazaárulónak nevezte az ellenzékieket. 

A német rendőrség eltussolná a szilveszterkor randalírozó migránsok ügyét

A német politika és a rendőri vezetés sokáig el akarták hallgatni, hogy a szilveszteri randalírozók migránsok voltak. Azzal akarták a tényeket eltusolni, hogy német elkövetőkről beszéltek és bemutatták a tőlük elkobozott gázriasztó és airsoft fegyvereket, valamint más veszélyes tárgyakat. A CDU/CSU kérdésére most megjött a válasz a 150 elkövetőből hárman voltak „németek” a berlini rendőrség közölte keresztnevüket is: Tim Oliver, Andre, Klaus-Berhard. 

Friss videók

Shares