Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Beadta a derekát Scholz német kancellár és Marder páncélosokat küld Ukrajnának

A csütörtök másról sem szólt, csak arról, hogy a Kereszténydemokrata/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) politikusai megszólalásaikban és Twitter-bejegyzéseikben nyomás alá helyezték Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárt.

Németország legfőbb európai partnere AMX–10 RC könnyű (18,5 tonnás), felderítő harckocsikkal szereli fel Ukrajnát, és ez a német parlamenti vitáknak is új löketet adott: „Macron átvette a politikai vezetést” – írta Twitter-oldalán a Kereszténydemokrata/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) frakcióvezető-helyettese, Johann Wadephul. A politikus úgy látja, hogy ezután Scholz kancellárnak nem lehet ellenvetése a Marder típusú páncélosok szállítását illetőleg. Hasonló véleményen van a CSU másik képviselője is. „Jó, hogy Emmanuel Macron harckocsikat szállít Ukrajnának. Rossz, hogy a kancellár ezt még mindig gátolja” – írta Thomas Silberhorn. „Már megint megelőztek minket a partnereink. Most viszont a német–francia barátság jegyében lépnünk kell. Nem igaz, kancellár úr?” – írta Twitter-fiókjából Agnes Strack-Zimmermann, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa, aki egyben a védelmi bizottság elnöke is.

A virtuális zaklatásnak meg is lett az eredménye: Scholz csütörtök este már be is jelentette, hogy Marder (Nyest) típusú harckocsikat szállít Kijevnek. A Der Spiegel információi szerint 40 darab páncélos átadását tervezi a kormány. Hogy mikor, és hogy kell-e előtte ezeket a járműveket szervizelni, arról nem szivárgott ki hír.

Tény, hogy a Marder egy közel 50 éves technológia, ergo nem veszi fel a versenyt a Leopard 2 típusú harckocsikkal: páncélzata is lényegesen gyengébb, és nem rendelkezik olyan tűzerővel sem. Igazából a gyalogságot támogató és kisebb kaliberű lőszereknek ellenálló harci jármű: súlya mindössze 28,5 tonna és löveg helyett „csak” egy 20 mm-es gépágyúval van felszerelve. A „Leopard 2” 62 tonnát nyom, kompozit páncélzattal rendelkezik, egy 120 mm-es lövege, valamint két 7,62-es kaliberű MG 3i géppuskája. Több politikus pedig pont a Leopard 2-esek átadását szorgalmazta volna, mivel érvük szerint a könnyű felderítő páncélos, az AMX–10 RC, amelyet a franciák küldenek Zelenszkijnek, ugyanazzal a kaliberű löveggel (105 mm) rendelkezik, mint a kissé régebbi Leopard 1. A kijevi vezetés természetesen továbbra is üti az asztalt, hogy Berlin a modern Leopard 2-t küldje, és ahogy a képen látszik, erre van esélyük is.

Az ortodox karácsony miatt Kirill moszkvai pátriárka kérésére Putyin elnök tűzszünetet rendelt el ma déltől holnap éjfélig. Az ukránok nem biztos, hogy betartják, mivel már csalást és csapdát emlegetett Zelenszkij stábja. Egy ukrán ortodox templomban a szenteket ábrázoló ikonok helyett a náci tömeggyilkos Sztepan Bandera képéhez imádkoznak.

A német CDU kéri a szilveszteri randalírozók keresztneveit, mivel a balliberális kormány azzal vágott vissza a konzervatív uniónak, hogy az új év hajnalán őrizetbe vett 147 fiatal férfi közül több mint negyvenen német állampolgársággal rendelkeznek, ergo nem minden elkövető migráns. A konzervatív oldal viszont biztos benne, hogy a német állampolgársággal rendelkező bűnözők is migrációs hátterűek.

Nagyon gusztustalan kommentárral tett közzé bejegyzést a Twitteren a német köztelevízió, a ZDF tudósítója, Tristan Herold Rómából, II. Benedek emeritus pápa felravatalozásáról. „Ha-ha, emberek, ez olyan, mint amikor a nyári szünet alatt a tízóraid a táskádban felejtetted.”  A hazug, balliberális neomarxista német zsurnaliszták kommentárjain már egyre kevésbé lehet meglepődni.

Friss videók

Shares