Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Most Iránnal packázik a Charlie Hebdo francia szennylap – Újabb látlelet az amerikai cenzúráról

Irán következményekkel fenyegetett a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapban Ali Hamenei ajatollahról megjelent gúnyrajz miatt. A teheráni külügyminisztérium szerdán állásfoglalásában sértőnek és illetlennek nevezte Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének kifigurázását. A szatirikus hetilapot ezért az Iszlám Köztársaságban már szankciós listára helyezték. „Nem engedjük, hogy a francia kormány túllőjön a célon” – szögezte le az iráni diplomáciai tárca. A „szatirikus lap” Mohamed-karikatúrái miatt kellett meghalnia 12 embernek, ugyanis az iszlámban nem megengedett Mohammed próféta ábrázolása; ez komoly vallásgyalázásnak számít, főleg gúnyos rajzokon. A rajzokra válaszul 2015. január 7-én egy dzsihadista testvérpár, Said és Chérif Kouachi megtámadta a szerkesztőséget, agyonlőtték az ott dolgozókat és egy, a helyszínre kivonuló rendőrt is. További 11 személy sérült meg a lövöldözésben. Társuk, Amedy Coulibaly szintén lelőtt egy rendőrt, majd négy vásárlót egy kóser szupermarketben és 15 másikat túszul ejtett. A terroristákat egy háromnapos hajtóvadászat után sikerült neutralizálniuk a francia kommandósoknak.

Komoly tényfeltáró riportot készített a hirado.hu egyik újságírója a Twittert ért cenzúráról és a demokraták politikai nyomásáról. Még az FBI is hozzáférhetett a Twitter-fiókokhoz, hogy felülvizsgálhasson a demokraták szerint gyanús tartalmakat. Mindenképpen be szerették volna bizonyítani, hogy Danald Trump orosz befolyással nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Cenzúrázták azokat a bejegyzéseket is, amelyek azután születtek, hogy Joe Biden fia, Hunter Biden elhagyta laptopját, amelyen gyanús üzleti levelezést találtak Bidenék ukrán üzleti kapcsolatairól. A Biden családról szóló negatív bejegyzéseket törölték és tiltással hallgattatták el a felhasználókat.

Kevin McCarthy láthatóan nem tudta megszerezni a képviselőház elnöki posztjához szükséges szavazatokat, mivel miként az ötödik körben, úgy a hatodikban is húsz republikánus szavazott párton belüli ellenfelére, a floridai Byron Donaldsra. Ez a szám azt jelenti, hogy az ötödik forduló óta egyetlen, nem rá voksoló párttagot sem tudott maga mellé állítani. Ezt annak ellenére sem, hogy Donald Trump személyesen kérte a párt tagjait, hogy támogassák McCarthy-t. Húsz képviselő van, akik szerint McCarthy nem elég konzervatív. Egyikük, Matt Gaetz, szó szerint úgy fogalmazott: „ha le akarom csapolni a mocsarat, akkor nem hagyhatom benne a legnagyobb aligátort”. Gaetz ezzel McCarthy korrupciógyanús ügyeire utalt. 

Kiakadt az ukrán kormány, mert egy romániai karneválon a résztvevők egy csapata orosz katonának öltözött, a járművekre pedig papírból készült rakétákat szereltek és Z betűket ragasztottak rájuk.

Fél éven belül másodszorra emelték meg Ursula von der Leyen fizetését. Az új havi jövedelme 31 200 euró alapjövedelem, és erre még jönnek különböző pótlékok: lakhatás, utazás és egyebek.

Friss videók

Shares