Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Leszakadt ujjak és tomboló migránsok éjszakája Németországban

Ma éjszaka az izraeli légierő komoly légicsapást mért a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre, amelyben két szír katona életét vesztette és komoly károk keletkeztek a repülőtérben is. A légiforgalom bizonytalan időre szünetel. Jeruzsálem azzal indokolta a támadást, hogy egy Iránból érkező fegyverszállítmányt semmisítettek meg. Elszabadult a pokol szilveszterkor a német városokban. Leginkább migrációs hátterű fiatalok tettek ki magukért, és petárdákkal, gázriasztópisztolyokkal és más pirotechnikai eszközökkel támadtak járókelőkre, rendőrökre, mentősökre és tűzoltókra.

Bassár el-Aszad szír elnök kormánya szorosan együttműködik nemcsak Oroszországgal, hanem Iránnal is, hogy felszámolják a dzsihadista csoportokat, mint az Iszlám Állam zárványait Észak-Szíriában. Elemzőként nézve Izraelnek jobb lenne egy stabil kormány Szíriában – még akkor is, ha jóban van Teheránnal és Moszkvával –, mint ha egy polgárháborús helyzet uralkodik a szomszédjukban és kiképzett terroristák juthatnak át a határon, amire számtalan példa volt az elmúlt években.

Elszabadult a pokol szilveszterkor a német városokban. Leginkább migrációs hátterű fiatalok tettek ki magukért, és petárdákkal, gázriasztópisztolyokkal és más pirotechnikai eszközökkel támadtak járókelőkre, rendőrökre, mentősökre és tűzoltókra. Csak Berlinben 1700 esetben kellett a tűzoltóságnak kivonulnia. A rendőröknek sem volt egy perc pihenőideje sem, rengeteg garázdaság és más erőszakos bűncselekmény történt.

Valaki az egyik éjszakai járat szélvédőjébe vágott egy poroltót; szerencsére a buszon utazók közül senki sem sérült meg a szilánkoktól. Volt, akit gázriasztópisztollyal lőttek arcon, egy férfinek pedig leszakadt a bal kézfeje és egyik szemére megvakult, mert felrobbant a kezében egy nagyobb petárda. Németországban egy év után ismét engedélyezték a petárdázást, ám ennek nem lett jó vége. A fővárosban 22 személy sérült meg pirotechnikai eszközöktől; volt, akit az utcán nyakon talált, egy nő pedig akkor szerzett sérüléseket, amikor berobbantották a bolt kirakatát, ahol dolgozott. Egy 17 éves fiú kezében is felrobbant egy nagyobb petárda és a fiatal belehalt a sérüléseibe. A rendőröket és a tűzoltókat sokkolták a durva támadások. Amikor éppen 20 tűzoltó dolgozott egy hétemeletes ház pincéjének oltásán, megrongálták járművüket, és oltás közben petárdákkal, rakétákkal lőtték őket. A támadások tipikusan a migránsok által lakott kerületekben voltak tapasztalhatók.

Nem szűntek az orosz drón- és rakétatámadások szilveszterkor sem. A föderáció csapatai folyamatosan támadták az ukrán városok infrastruktúráját, valamint a fegyver- és dróngyárakat. Putyin elnök sorfordító évről beszélt, amelyben a bátorság és a hazafiasság kapott fontos szerepet. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Der Spiegelnek adott interjújában élesen kritizálta az ukrán vezetést, mert polgári védelmi szempontból nem készültek fel kellőképpen a háborúra. Klicsko Bahmutba utazott szilveszterkor, hogy ezzel is erősítse az ott harcoló katonák morálját; mindeközben a német kormányhoz is fordult és Leopard 2 típusú páncélosokat kért.

Észak-Korea tovább akarja fejleszteni nukleáris arzenálját; most a hordozórakétákat jelentette be Kim Dzsongun elnök. Az ázsiai ország az ünnepek alatt is több ballisztikus rakétát tesztelt a Csendes-óceán felett. Phenjan szerint a fegyverkezésre a folyamatos dél-koreai és amerikai fenyegetés miatt van szükség.

Szabó Gergő
Szabó Gergő
„De megvolt a mérsékelteknek is a maga veszedelme (...). Amikor legvadabbul tombolt a pártok harca, mindkét táborban görbe szemmel néztek a mérsékeltekre.”

Friss videók

Shares