Kapcsolódó videók

A nemzetközi politika turbulens éve – 2022 értékelése Halkó Petrával

2023 első Grundjában Hoppál Hunor Halkó Petrával, a Századvég vezető elemzőjével beszélgetett. A stúdióban 2022 fajsúlyos nemzetközi politikai eseményeit, a fontosabb külföldi választások és konfliktusok tanulságait járták körül.

„Nem épp objektív szempontok alapján választották meg az ukrán elnököt az év emberének” – így vélekedik a Századvég vezető elemzője arról, hogy a Time magazin a 11 pártot betiltó és az őshonos kisebbségeket elnyomó Volodomir Zelenszkijt választotta az év emberének. A stúdióban górcső alá vették, minek tudható be a náci Németország idején látott viselkedés, de a témák között szerepelt az izraeli, olasz és amerikai választások eredménye és annak várható hatása Magyarország számára. Kérdésként felvetették azt is: az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány vajon egyszeri eset lehet-e, mint ahogyan azt szeretnék elhitetni az emberekkel?

A Grund adásában Halkó Petra és Hoppál Hunor úgy fogalmazott: a magyar kormányfő politikájával hazánk 2022-re világpolitikai tényezővé vált, hiszen a különböző országokban tartott választások kampányában a nemzetközi sajtó rendre Orbán Viktorhoz hasonlította a jobboldali aspiránsokat. A Századvég vezető elemzője felidézte: 2017-ben a Politico úgy írt Orbán Viktorról, hogy „lehet szeretni vagy nem szeretni a magyar miniszterelnököt, de megkerülni nem lehet.” A szakértő szavai szerint „Magyarország kormányának politikai irányvonala az, hogy a magyar emberek érdekét helyezi minden elé, és Magyarország szuverenitását biztosítja”. A Századvég vezető külpolitikai elemzője Hoppál Hunor kérdésére válaszolva arról is kifejtette a véleményét, hogy mi lehet az oka annak, hogy Daniel Freund és Guy Verhofstadt folyamatosan támadják a magyar kormányt, és hogy a szlovák miniszterelnök “sálas” akciója vajon mennyire játszott szerepet későbbi bukásában.

Grund minden hétvégén a PS TV oldalán. Iratkozzatok fel a YouTube-csatornánkra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Friss videók

Shares