Kapcsolódó videók

„Maléter kommunista volt, az is maradt, nem volt soha forradalmár” – Pongrátz András járt az Öregnél

Pongrátz András, a Corvin-köz főparancsnokának Pongrátz Gergelynek az öccse, a hat harcoló fiútestvér (Gergely, Ödön, Bálint, Bandi, Ernő) közül a legkisebb idén, karácsony előtt ismét Budapesten járt. És ha már itt járt, nem mulasztotta el, hogy rendet vágjon az emlékezetpolitikában: Nagy Imre a forradalom oldalára állt, viszont Maléter Pál az utolsó pillanatig kommunista maradt és lőtt a forradalmárokra. 

Az Egyesült Államokban, Arizonában élő nyolcvankét éves üzletember mindig meghatódva beszél testvéreiről, akiket bátor harcosoknak nevez. Most is, mint annyiszor, újból elmondta, hogy a Corvin-közben hősies, önfeláldozó harc folyt a magyar szabadságért, ahol sok más társukkal, a pesti srácokkal a hat fiútestvér együtt, szinte afféle hadoszlopban küzdött a Corvin mozi előtt. A szovjetek elleni harc közös célja a kommunizmus megbuktatásáért és a független Magyarországért folyt.

Pongrátz András megismételte a Pongrátz család örök fájdalmát, hogy máig igyekeznek egyesek meghamisítani Maléter Pál, a Kilián-laktanya parancsnokának ötvenhatos szerepét, miszerint ők nem lőttek a Corvin-közi forradalmárokra. Pedig Maléter az első öt nap során folyamatosan tűz alatt tartotta az Üllői utat, a Práter utcát, a Corvin közt, a forradalmárok közül sokan meghaltak.

Maléter kommunista volt, az is maradt, nem volt soha forradalmár, szovjetbarát volt, a sajátjai végezték ki, akárcsak Nagy Imrét

– hangsúlyozta Pongrátz András.

Stefka István
Stefka Istvánhttp://azoreg.hu
lapigazgató, újságíró, PestiSrácok.hu. Korábban a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap vezető munkatársa.

Friss videók

Shares