Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Működésképtelen a németek szuperpáncélosa, a Puma – Nagyszabású orosz hadgyakorlatok

Ismét hatalmas blamázs a német Bundeswehrnek: pár hete kiderült, hogy elfogyott a lőszer a német hadsereg arzenáljából, most pedig egy tesztgyakorlaton a bevetett 18 Puma típusú harckocsiból 18 nem működött. A kezelőszemélyzet szerint a Pumával lőni olyan, mint egy lottóötös: vagy bejön vagy nem.

A páncélosoknak két hét múlva hadrendbe kellett volna állniuk a NATO gyorsreagálású hadtesténél, ám ez jelenleg nem lehetséges. Elektronikai hibák és égő kábelek fémjelzik a fegyverrendszert. A katonák szerint totális csőd a harckocsi. Most elképzelhető, hogy Puma helyett Marder típusú páncélosokat kap a NATO, ám ezek közel 50 évesek és komoly presztízsveszteséget szenved el Németország. A héten egy „krízisstáb” értekezik a harckocsik sorsáról, amelynek tagjai a gyártó cégek képviselői, a német vezérkar szakértői és politikusok. Kedd reggeli sajtóhírek szerint a német kormány le is állította a további Puma-vásárlásokat.

Minszkben találkozott Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Megállapodtak a gazdasági kérdések mellett közös fegyverrendszerek létrehozásáról és a haderők közti szorosabb együttműködésről. Jelenleg 9000 orosz katona van Fehéroroszországban, és egy nagy közös hadgyakorlat keretében tesztelték az együttműködést és a közös hadtest csapásmérő erejét. Oroszország Iszkander rakétákat és Sz–400 légvédelmi rendszereket is adott fehérorosz partnerének.

A karácsonyi időszakban Oroszország és Kína ismét közös hadgyakorlatot fog tartani, hasonlót, mint a szeptemberi Vosztok 2022. A két ország rendszeresen tart közös tengeri, légi és szárazföldi manővereket. Itt is az a cél, hogy a távol-keleti, csendes-óceáni térségben közös védelmi lépéseket gyakoroljanak. Kína – miután az USA ellenségként nevezte meg – egyre szorosabban működik együtt Oroszországgal gazdasági és katonai téren.

Oroszországban befejeződtek a Starlink-terminálok észlelésére tervezett Borsevik mobil komplexum tesztjei, amelyet a Szesztroreck magáncég fejlesztett ki. A Borsevik mobil iránykereső komplexum akár 10 kilométeres távolságból is képes 60 méteres pontossággal észlelni a Starlink terminálok helyzetét. Az ukrán hadsereg tüzérsége és rakétásai a Starlink GPS-adatai alapján indítanak támadást az orosz állások és városok ellen. Ha ezeket a terminálokat kiiktatják, akkor például az amerikai HIMARS-lövedékeket csak vaktában tudják elindítani.

Friss videók

Shares