Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Magyarokat fenyeget a maszkos ukrán náci

Kikerült az internetre egy videó, amelyben egy maszkos, terepruhába öltözött ukrán megfenyegeti kárpátaljai honfitársainkat. A beregszászi településtábla előtt álló személy a következőket mondta: „Ti ukrán földön vagytok. Tudunk mindenkiről, aki magyar útlevelet kapott. Tudjuk, ki kap támogatást Magyarországról. Jegyezzétek meg, mi eljövünk értetek, mi mindenhol ott vagyunk. Tudjuk, hol éltek, hol dolgoztok, hol tanulnak a gyermekeitek. Nagyon vigyázzatok!”

Nem tudni, mikori a felvétel, de valószínűleg ugyanaz a csapat készíthette, akik Ungváron felgyújtották a magyar kulturális intézményt és titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg, hogy kik vették fel a konzulátuson a magyar állampolgárságot. A videó retorikája egybevág Sztepan Bandera 1941-es felhívásával, amikor az oroszok, a magyarok és a zsidók legyilkolására buzdította az ukránokat Lvivben. „Térdig kell járni a vérben, hogy Ukrajna szabad legyen” – írta Bandera kiáltványában.

Tavaly abból volt botrány, hogy Banderáról stadiont akartak elnevezni Lvivben, ám a lengyel és az izraeli kormány élesen tiltakozott ez ellen. Ez értehető is, mivel a Bandera által alapított Ukrán Felszabadító Hadsereg, az UPA százezer lengyelt gyilkolt meg a második világháború alatt. Lviv lengyel testvérvárosa meg is szakította a kapcsolatot az ukrán partnerével.

Bandera a háború után az akkori NSZK-ba menekült és ott terjesztette a negatív propagandát a Szovjetunió ellen. Ezért 1959-ben a KGB megbízta egyik ügynökét, Bogdan Sztasinszkijt, hogy végezzen Banderával. A szovjet kém egy speciális fegyvert használt, amely ciángázt lövellt Bandera arcába müncheni lakása közelében. Az akció sikeres volt: a náci kollaborátor egy perc leforgása alatt meghalt. A szovjet ügynök anyanyelvi szinten beszélt németül és a Josef Lehman álnévre kiállított német útlevelét használta. Sztasinszkijnek nem ez volt az első akciója: hasonló módon végzett Lev Rebettel, aki szintén Münchenben élt, és komoly pénzeket lobbizott össze szovjetellenes és ukrán nacionalista csoportok finanszirozására.

A szovjet ügynök később szerelembe esett egy kelet-berlini nővel, Inge Pohllal. A KGB csak úgy egyezett bele a házasságba, ha Pohl is vállalja, hogy a KGB-nek fog dolgozni. Ez meg is történt, ám amikor terhes lett, hazautazott Berlinbe, hogy ott szülje meg gyermekét. Sztasinszkij nem mehetett vele. Négy hónap múlva újszülött kisfiúk magas lázat kapott és meghalt. A kémet ekkor elengedték, hogy ott lehessen fia temetésén Berlinben. A házaspár kihasználta az alkalmat és Nyugat-Berlinbe szöktek. Az ügynök kapcsolatot keresett a CIA-vel és menedékjogot szeretett volna az USA-ban. Az amerikai ügynökség először nem adott hitelt szavainak, majd többhetes kihallgatás után elhitték a két gyilkosságot, ám nem láttak potenciális hasznot Sztasinszkijben és átadták őt a müncheni rendőrségnek. A két gyilkosságért mindössze 8 év börtönt kapott, de 4 év után, jó magaviseletért kiengedték. Ekkor jelentkezett a házaspárnál ismét a CIA, és új névvel, sőt, új arccal is ellátták őket, majd végleg eltűntek a radarról. Állítólag egy ideig Dél-Afrikában éltek, majd átköltöztek az USA-ba. Ha még élnek, akkor úgy a kilencvenes éveikben járhatnak.

Hétfő hajnalban ismét légiriadó volt Ukrajnában. Az Orosz Föderáció drónokkal támadta a kritikus infrastruktúrát. Mindeközben olyan hírek szivárogtak ki Zelenszkij ukrán elnök feleségének párizsi látogatásáról, hogy az ukrán first lady 40 ezer dollárt költött luxusüzletekben. Férje eközben a francia TF1 televíziócsatornának azt nyilatkozta, hogy támadó hadműveletet indítanak a Krím-félsziget visszafoglalására.

Friss videók

Shares