Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – A harmadik világháború küszöbén?

Táskaszámra állt a pénz a brüsszeli korrupt diplomatáknál. Az Európai Unió az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt elvesztette fegyver- és felszereléskészleteinek nagy részét – nyilatkozta Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője. Már több ország elérte stratégiai készletei határát, így Németország is, amely már csak 2 napra elegendő lőszerkészlettel rendelkezik.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint vigyázni kell, nehogy a szövetség belerántsa saját magát egy sokkal komolyabb konfliktusba, amely a harmadik világháborúhoz vagy egy nukleáris csapáshoz vezethet. Ennek ellenére a Pentagon bejelentette, nem ellenzi azt, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel Oroszországot mélységében támadja. Washington Berlinre is nyomást gyakorol, hogy küldjön Leopard 2 típusú harckocsikat Ukrajnának. A német kormány azonban még nem döntött erről. Ukrajna berlini nagykövete a hétvégén a Die Weltnek adott interjújában még több fegyvert követelt a német kormánytól, mint tarackokat, páncélosokat és légvédelmi eszközöket.

Eközben az ukránok amerikai rakétákkal lőttek egy üdülőközpontot Melitopolban, ahol két biztonsági őr vesztette életét. Az ukránok a hétvégén olyan HIMARS-lövedékeket vetettek be, amelyekben több mint százezer volfrámgolyó volt. Nagyon súlyos harcok dúlnak Bahmutnál is. Az orosz csapatok be akarják venni a stratégiailag fontos várost, hogy onnan kiindulva további területeket foglaljanak el. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a háború után Ukrajna tagja lesz a NATO-nak és az Európai Uniónak, és az övék lesz Európa legerősebb hadserege. A politikus nem számol azzal, hogy addigra Ukrajnának elfogynak a katonái, hiszen napi szinten többszáz fiatal nő és férfi veszti életét az ezer kilométeres fronton.

Táskaszámra találtak készpénzt Eva Kailinél, az Európai Unió szocialista alelnökénél. Már négy ember van vizsgálati fogságban és összesen 600 ezer eurót foglaltak le a nyomozók a házkutatások során. A vád szerint Katar a korrupt politikusok segítségével akart gazdasági és politikai előnyökhöz jutni, például könnyített vízumügyintézéshez, amelyre Kaili is igennel szavazott. Katar természetesen visszautasít minden gyanúsítást a korrupciós vádakkal kapcsolatban. Érdekes, hogy a független, tényfeltáró sajtó – és maga Brüsszel is, aki folyamatosan hazánkat vádolja korrupcióval – mélyen hallgat az ügyről.

Friss videók

Shares