Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – A hatodik amerikai állampolgár esett el Ukrajnában

Újabb amerikai állampolgár halt meg az ukrajnai harcokban – tudta meg hétfőn két, az önkéntes haláláról értesült személytől az NBC. Ezzel már hatra emelkedett az orosz–ukrán háborúban elesett amerikaiak száma. A New York-i Timothy Griffin az ukránok oldalán harcolt Zelenszkij nemzetközi légiójában, amely több ezer külföldiből áll, akik önként jelentkeztek az invázió elleni védekezéshez – mondta az NBC News-nak az ukrán hadsereg egyik hadosztályának szóvivője, amikor megkeresték a megerősítésért.

Komoly harcok folynak Bahmutnál és Herszonnál. Bahmut elővárosaiban már az oroszok uralják a terepet és Kijev attól tart, hogy hamarosan ellenőrzésük alá vonhatják az egész várost. Herszonnál már 70 ezer embert evakuáltak a Dnyeper folyó keleti oldalára. Az ukrán katonai vezetés elképzelhetőnek tartja, hogy az oroszok tőrbe akarják csalni őket. Orosz speciális alakulatok lőállásokat és mesterlövész-fészkeket építettek ki, és akár robbanó csapdákat is helyezhettek el az épületekben.

Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Szófiában. Az Európai Unió ne a magyar emberekkel fizettesse ki a háború árát – nyilatkozta a politikus. Brüsszel most 1,8 milliárd eurós segélyt akar Ukrajnának adni, amelyet egy közös uniós hitelből folyósítanának.

Ma vannak a félidős választások az Egyesült Államokban. Ez az elnöki ciklust felező választás tradicionálisan egy „leszámolás” a hatalmon lévő politikai erőkkel, mert például sok amerikai a pénztárcájával gondolkodik. Folyamatosak az áremelkedések – az üzemanyag ára Biden alatt a négyszeresére nőtt, azaz már nem 30 dollárért, hanem 120-ért tankolhatnak az amerikaiak –, és ez a legtöbb amerikainak már fájdalmas kiadást jelent. Bidennek persze volt egy újabb érdekes kijelentése, hogy aki kétségbe vonja a „midterm election” eredményét, az a demokráciát vonja kétségbe.

Friss videók

Shares