Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Titkosszolgálati akció állhat a Kercsi híd robbantása mögött?

Az Orosz Föderáció ismét támadni kezdte Kijevet és más ukrán városokat. Moszkva eddig kímélte Ukrajna infrastruktúráját – volt áram, fűtés és melegvíz –, és a döntéshozói központokat, mint a parlamentet és a minisztériumokat sem érték légicsapások. A Kercsi-szoroson átvezető híd felrobbantása miatt most az orosz taktika is változni fog. Putyin elnök régebben figyelmeztette a kijevi rezsimet, hogy a krími híd megtámadásával átlépnek egy vörös vonalat.

Oroszország nem engedheti meg magának, hogy ne adjon választ az ukrán támadásra, mert azzal komoly presztízsveszteséget szenvedne. A hírek szerint az oroszok több mint 100 rakétát lőttek ki. Moszkva terrortámadásnak nevezte a híd felrobbantását és mára összehívta a biztonsági tanácsot. A robbanást egy teherautóba rejtett pokolgép okozhatta; a detonációt nyilván szinkronizálták a vonat haladásával, mivel tudták, hogy az üzemanyagot szállít. Nem kizárt, hogy nyugati titkosszolgálatok koordinálták az akciót. Szergej Szurovikin lett a harcoló alakulatok új főparancsnoka, akit csak Armageddon Tábornokként becéznek. Harcolt az orosz–csecsen háborúban és vezette a szíriai hadműveletet az Iszlám Állam ellen.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az USA segítségével hazaszállíttatott olyan német állampolgárokat – 26 nőt, 1 férfit és 74 gyermeket –, akik eddig a kurdok fogságában voltak Észak-Szíriában. A nők és gyermekeik az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak családjai. A titkosszolgálatok szerint veszélyt jelenthetnek a tinédzser korú gyermekek, mivel ők viszik magukkal a radikális dzsihadista nézeteket. Több német iskolában volt ebből már probléma. Egy szintén hazatérő fiatal férfit azonnal őrizetbe vettek a hatóságok, mert feltételezhető, hogy súlyos bűncselekményeket követett el a civil lakosság ellen. A nőket is mind beidézi az ügyészség.

Friss videók

Shares