Kapcsolódó videók

Eredményes a népszavazás és robbanás az Északi Áramlat–2 vezetéken – Katonai búvárok lehettek – GEOrgPOLITIKA

Megvan az oroszok lakta területeken lefolytatott népszavazás eredménye: a Luhanszki Népköztársaságban 97,93%-ban, a Donyecki Népköztársaságban 98,69%-ban, Zaporizzsja megyében 97,81%-ban, Herszon megyében 96,75%-ban döntöttek úgy, hogy az Oroszországi Föderációhoz szeretnének csatlakozni. Nem lepne meg, ha az orosz parlament, a Duma ezt napokon belül megszavazná, akár már a héten.

Egyre több szakértő és politikus mondja azt, hogy az Északi Áramlat–2 földgázvezetéknél tapasztalt szivárgás egy katonai akció eredménye. A svéd haditengerészet titkosszolgálata szerint is tengeralatti robbantások sorozata történt. Az ukránok Oroszországot vádolják; nyugat-európai szakértők azt is felvetették, hogy esetleg lengyel speciális erők hajtották végre a robbantást. Természetesen ezek egyelőre csak találgatások. Érdekes, hogy a volt lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski azt tweetelte, hogy „köszönjük, USA”.

Az tény, hogy a US Navy SEAL a legprofibb a tengeralatti robbantások végrehajtásában. A vezeték 15–210 méter mélyen fekszik; ezt katonai búvárok speciális gázkeverékkel töltött palackokkal simán el tudják érni. Ezzel mind az Északi Áramlat–1, mind az Északi Áramlat–2 vezetékeken komplett leállt a gázáramlás. Oroszországból már csak a Jamal-vezetéken át érkezik földgáz Németországba.

Ma ismét bejárta az internetet egy videó, amelyben Joe Biden megfenyegette Oroszországot, hogy támadást intéz az Északi-Áramlat ellen. Sokan úgy vélik, hogy ez elég bizonyíték arra, hogy Washington  áll a támadás mögött.

Friss videók

Shares