Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA –  IDF-videó, hogy mit találtak eddig a kórházban

Szerda hajnal óta keresik a bunker lejáratot az al-Shifa kórház alatt az izraeli katonák. Mind a CIA, mind az izraeli Shin Bet biztosak abban, hogy az épületkomplexum alatt a Hamász titkos alagútrendszere található. A kórház főbejárati részét lerombolták, ám ez nem vezetett eredményre. Ma kora reggel a katonákat átcsoportosították egy másik épületrészhez és markológépek, valamint buldózerek érkeztek az al-Shifához. Az akciót Jaron Finkelman dandártábornok vezeti. A katonák kikérdezték a kórház dolgozóit és több beteget is arról, hogy tapasztaltak-e mozgást a terroristák részéről a kórházban. Az akcióban résztvevő egyik tiszt megmutatta újságíróknak, hogy néhány elrejtett fegyvert már találtak az épületben. 

Izraeli források szerint egy fiatal nő, akit a Hamász túszként tart fogva, megszülte gyermekét. Az izraeli kismamát terhesen hurcolták el a terroristák. Benjamin Netanjahu ismét felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon a nőket és a gyermekeket. Joe Biden amerikai elnök óvatos optimizmussal beszélt a túszok helyzetéről. Elmondta, hogy Katar segítségével folynak a tárgyalások. A Hamász egy ötnapos fegyverszünethez köti a túszok elengedését, ám ebbe sem Izrael, sem az USA nem akarnak belemenni. 

Németországban 500 rendőr részvételével egy országos razzia zajlott ma hajnalban veszélyes iszlamisták ellen. Összesen 58 épületben tartottak házkutatást. A legkomolyabb bevetés 200 rendőr részvételével Hamburgban volt. Átkutatták a Hamburgi Iszlám Központ alapítvány irodáit és a Német Iszlám Akadémia helységeit. A rendőrök átvizsgáltak egy Irán által finanszírozott mecsetet is a kikötővárosban. 

Hat újabb magyar állampolgár, köztük négy gyerek, illetve két palesztin családtagjuk jutott ki a Gázai övezetből, így már csak egy magyar állampolgár tartózkodik a területen, aki a maradás mellett döntött

– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda éjszaka Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számol be, miután megérkezett Marokkóból, hogy a közel-keleti biztonsági helyzet továbbra is kétségbeejtő. Emlékeztetett rá, hogy tizenöt magyar állampolgárral tartották a kapcsolatot az utóbbi hetekben a Gázai övezetben, akiknek sokáig nem volt lehetőségük elmenekülni. Aláhúzta: két héttel ezelőtt jött a hír, hogy a külföldi állampolgárok elhagyhatják a területet, így ekkor beszélt izraeli és egyiptomi kollégájával is, akik biztosították arról, hogy a rafahi határátkelőn keresztül az érintett személyek távozhatnak Egyiptom felé, számolt be a hirado.hu.

A francia ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Bashar al Asszad szíriai elnök ellen, mivel a szír hadsereg állítólag gázt vetett be civilek ellen a polgárháborúban. Az elnök szerint a hadsereg országa történelmében még sosem vetett be gázt. A szíriai polgárháború 2012-ben kezdődött és annak ellenére, hogy az ország nagy részében béke van igazából még nem fejeződött be. A Nyugat által támogatott, sokszor még az Iszlám Állammal is együttműködő milíciák még az USA védelme alatt tartják magukat észak-keleten az iraki határ közelében. 

Friss videók

Shares