Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Öt nap fegyverszünet a túszokért cserébe?

A Hamász öt napos fegyverszünetet kért az elhurcolt nők és gyermekek szabadon bocsájtásáért cserébe. Több tucat gyermeket, köztük csecsemőket is túszként tart fogva a terrorszervezet. Mind Izrael, mind az USA eddig elutasították az úgynevezett humanitárius tűzszünetet, mivel ez időt adna a terroristáknak, hogy újraszervezzék a védelmi vonalaikat. A Hamász egyre szorongatottabb helyzetbe kerül, mivel az izraeli hadsereg már Gázaváros központjában van, és szisztematikusan számolják fel a terrorszervezet búvóhelyeit, fegyverraktárait.

Az izraeli hadsereg a gázai Rantisi kórház alatt felfedezett egy 20 méter mélyen fekvő alagutat, amelyben fegyvereket, lőszereket, öngyilkos mellényt, pénzt, számítógépeket és a túszok jelenlétére utaló nyomokat találtak. Az alagútban kialakítottak egy konyhát, ahol cumisüvegek voltak, mosakodási lehetőség és alvóhelyek. A hadsereg a búvóhelyet megmutatta külföldi újságíróknak is, ezzel alátámasztva, hogy a Hamász felhasználta a kórházakat is saját céljaira. Khalil al-Hadzsa, a Hamász egyik vezetője hazugságnak nevezte a hírt: szerinte Izrael így akarja szentesíteni a kórházak bombázását.

A második legnagyobb gázai kórház, az al-Kudsz is felkészült az evakuálásra. A gond az, hogy a betegek mellett rengeteg otthonát vesztett család és árván maradt gyermek keresett menedéket ott és az al-Sifa kórházban. Igaz, jelenleg nincs áram a kórházakban, mivel a dízelgenerátorokból kifogyott az üzemanyag, mégis fogadják a sérülteket és a személyzet a legjobb tudásuk szerint ellátja őket. Ha ezeket a kórházakat lerombolják, akkor ezrek fognak belehalni sérüléseikbe.

Eddig 42 médiaalkalmazott, köztük 38 újságíró vesztette életét, miközben az övezetből tudósítottak.

Az iszlamista fegyveresek fenyegetést jelentenek majd az Egyesült Államokra és Európára, ha Izrael elveszíti a Hamász elleni jelenlegi háborúját – állította Benjámín Netanjáhú miniszterelnök, aki szerint a nyugati államok lesznek a következők, ha országa kudarcot vall. Netanjáhú hétfőn a Fox News műsorvezetőjével, Sean Hannityvel folytatott beszélgetés során Izrael szövetségeseitől kért támogatást, kijelentve, hogy “nemcsak a mi érdekünkben kell győznünk, hanem a Közel-Kelet érdekében”, valamint “arab szomszédaink és a világ érdekében is”.

Meg nem erősített hírek szerint az izraeli titkosszolgálatoknak vannak információi arról, hogy dzsihadisták hasonló, nagyszabású merényletre készültek Európában is. Nagyjából két éve a német hatóságok ajánlást adtak ki a polgároknak, hogy miként viselkedjenek egy nagyszabású, egy időben több helyen zajló terrortámadás alatt. Izraeli források szerint nem kizárt, hogy több Hamász-tag megszökött a háborús zónából és később menekültként próbálhatnak meg kijutni a Gázai övezetből.

Friss videók

Shares