Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Sikeres támadás a Gáza-metró ellen

Az izraeli légierő lebombázta a Dzsabalia-menekülttábort, mivel a hírszerzés szerint ez a Hamász egyik támaszpontjául szolgált. Az izraeliek szerint 50, a palesztinok szerint 200 a halálos áldozatok száma. A helyi televíziók tudósítói által átjátszott felvételek tanúsága szerint sok gyermek és nő van az áldozatok között, míg az IDF neutralizált terroristákról beszél. A halálos áldozatok száma ezzel 8500-ra emelkedett és 20 ezer sérültet ápolnak kórházakban. A Hamász szerint az áldozatok közt öt túsz is van, akiket a menekülttáborban tartottak fogva.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerint sikeres bombázást hajtottak végre a „Gáza-metró” ellen. Az alagútrendszer egy része beomlott és ez több ház összeomlását is előidézte. Az elmúlt 24 órában Izrael 300 célpontot semmisített meg a Gázai-övezetben. Ennek ellenére a terroristák ismét rakétákat lőttek ki Izraelre. Tel-Avivban légiriadó volt, a rakéták nagyrészét megsemmisítették becsapódás előtt. Néhány rakéta ismét parkoló autókban és lakóházak homlokzatában tett kárt. A dél-izraeli Eilat üdülőhelyen is légiriadó volt, a Jemenből kilőtt rakéták és drónok érték el az izraeli légteret. Az IDF szerint a támadó eszközöket a Vaskupola megsemmisítette.

A nemzetközi közösség által el nem ismert jemeni, húszi lázadó kormány katonai vezetése egy esti sajtótájékoztatón az állami tv-ben bejelentette, hogy addig fogja Izraelt rakétákkal és drónokkal támadni, amíg Jeruzsálem be nem fejezi a Gázai-övezet elleni offenzívát. Meg nem erősített források szerint több rakéta Szaúd-Arábiában zuhant le. Jement, illetve a húszikat Irán látta el rakétákkal, de voltak olyan törekvéseik is, hogy Scud típusú ballisztikus rakétákat szerezzenek be Észak-Koreától. Egy ilyen szállítmányt még időben lekapcsolt az amerikai haditengerészet, viszont nem lehet tudni, hogy hozzájutottak-e egy újabb szállítmányhoz. A Jemen–Izrael távolság 2200 km, ami azt jelenti, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákra van szükségük. Katonai parádékon bemutattak ilyen fegyvereket, de kérdés, hogy ezek üzemképesek-e és milyen számban rendelkezik velük a hadsereg. Burkan típusú rakétából nagyobb mennyiséget halmoztak fel, de ezek hatótávolsága mindössze 1000 km. A húszik inkább közepes hatótávolságú fegyverekkel vannak felszerelve, mivel a polgárháborúban és a szaúdiakkal vívott összecsapásokban ezekre volt szükségük. Az elmúlt hónapban az amerikai haditengerészet sikeresen kilőtt a tenger felett több Izrael felé haladó rakétát.

Továbbra is folynak az összecsapások a Hezbollah és az IDF között Dél-Libanonban. A Hezbollah állítása szerint kilőttek egy Merkava páncélost és támadást intézetek egy izraeli harcállás ellen. Az IDF dróntámadással válaszolt. Komoly károk keletkeztek az övezet olívaültetvényeiben is az izraeli foszforbombák miatt: 40 ezer fa égett le a farmokon. A libanoni hatóságok már 29 ezer embert telepítettek ki a háborús övezetből.

Egyiptom egy rövid időre megnyitotta a Rafah határátkelőt, így az ott tartózkodó külföldiek el tudták hagyni Gázát. Több száz külföldi állampolgár ment át Egyiptomba. Kilencven súlyos sérültet is átszállítottak egyiptomi kórházakba.

Friss videók

Shares