Kapcsolódó videók

Elképesztő véráldozatokkal járó ostrom kezdődhet a Gázai övezetben (Frissülő tudósítás!)

Egymásnak feszülnek a világ nagyhatalmai az izraeli konfliktus miatt, Benjámín Netanjáhú ugyanis elrendelte a Gázai övezet offenzíváját, miután a Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen. A terroristák rengeteg civil túszt ejtettek, miközben ezernél több embert lemészároltak. Izrael bosszút esküdött és a Hamász teljes felszámolását tűzte ki céljául, a válaszcsapásban meghalt palesztin civilek miatt azonban több ország is a harcok befejezésére szólította fel Izraelt. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: a várható izraeli szárazföldi offenzíva a Gázai övezetben “elfogadhatatlan” polgári áldozatokhoz vezetne. Katar pedig közölte: ha nem fejeződik be Gáza bombázása, leállítják a világ gázellátását. Mindeközben az is kiderült, hogy a Hezbollah készen áll Izrael megtámadására, Biden viszont további katonai segítséget ajánlott fel Netanjáhúék számára. A fokozódó konfliktus miatt megemelték az olasz nemzetbiztonsági kockázat készültségi szintjét, Orbán Viktor pedig kijelentette: Magyarországon tilos terrorszervezetek melletti szimpátiatüntetést tartani. Kövesse figyelemmel a PestiSrácok.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát az aktuális információkért!

Az elmúlt 24 órában az IDF rajtaütéseket hajtott végre gázai területen, hogy megszüntesse a terrorista sejtek és az infrastruktúra fenyegetését – írta az izraeli védelmi minisztérium az X-en. Arról is tájékoztatást adtak, hogy a katonák olyan bizonyítékokat gyűjtöttek, amelyek segítenek a túszok felkutatásában. Hozzátették: az IAF folytatta a Hamász terrorista célpontok és páncéltörő rakétakilövők csapását Gázában közvetlenül azután, hogy azokat Izrael megtámadására használták fel. Katonai szakértők szerint azonban egyáltalán nem lehet kiszámítani, hogy mikor kerül sor a teljes ostromra. Resperger István az ATV-ben arról beszélt, hogy a 300 ezer fős mozgósított állománynak fel kell vonulnia a gázai határra és felderítést is kell folytatni.

A harcokhoz különböző zászlóaljharccsoportokat kell létrehozni, ezt pedig pontosítani kell. Ezekbe lesznek könnyű lövész katonák, különleges katonák, drónosok, páncéltörők. Tüzéreszközökre van szükség, tehát nagyon alaposan fel kell készülni arra, hogy ki melyik szektorban és hol fog előrehatolni. Ennek végrehajtása legalább 2–3 hónapot vesz igénybe

– mondta Resperger István. A katonai szakértő emlékeztetett a 2008–2009-es “Öntött ólómfedő” nevű hadműveletre, amikor az izraeliek minden irányból megtámadták a Gázai övezetet, és megszállták a legnagyobb csomópontokat.

Mint ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, amelyben több mint 1300 ember halt meg, mintegy háromezren megsérültek, és a fegyveresek feltételezhetően nagyjából 150 embert raboltak el és ejtettek túszul. A Moszad sisakkamerával rögzített videót tett közzé egy olyan akcióról, amelynek célja a palesztin terrorszervezet felszámolása és az izraeli túszok kiszabadítása volt. “Testközelből”, akció közben rögzített képsorokon látható, hogyan számolják fel a terrorszervezetet házról házra járva az izraeli bevetési egységek. Repkedtek a lövedékek, amikor rajtaütöttek a Hamász tagjain az izraeli katonák. A Moszad az X-en azt írta: 60 terroristát likvidáltak, huszonhatot elfogtak és 250 túszt szabadítottak ki.

A HÍREK FOLYAMATOS OLVASHATÓSÁGA ÉRDEKÉBEN A MAI TERRORHÁBORÚ MEGRÁZÓ KÉPEIT ÉS VIDEÓIT CIKKÜNK VÉGÉN GYŰJTÖTTÜK ÖSSZE, ÉS IDŐRENDBEN VISSZAFELÉ HALADVA OLVASHATJÁK A NAP TÖRTÉNÉSEIT.

[le id=”264″]

Izrael a Hamász alagútrendszere miatt ürítteti ki a Gázai övezet északi részét

Az övezet északi részén élőknek, köztük Gázaváros lakóinak, mintegy 1,1 millió embernek huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülnie, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek. A rendkívül sűrűn lakott Gázaváros evakuálására a lakosság biztonságára hivatkozva szólítottak fel, mert a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban. A Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította a lakosokat, hogy ne hallgassanak a kiürítési felszólításra.

Minden csatornán keresztül küldjük a hadsereg üzeneteit, és tudjuk, hogyan érhetjük el őket. Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak

– mondta Daniel Hagari a gázai lakosok értesítéséről. A gázaiakat arra szólították fel, hogy költözzenek át az övezetben található Vádi Gáza folyó déli oldalára. Hagari szerint az evakuálás több napig is eltarthat.

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök a Gázai övezetben élőket

Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn keresztül a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben; Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett

– szögezte le Abdel-Fattáh esz-Szíszi egy katonai ünnepségen. Szíszi emellett leszögezte: elsősorban Egyiptom biztonságáért felel. Kiemelte, hogy bár hazája már így is kilencmillió, a világ számos országából érkező “vendéget” fogadott be, a gázaiak helyzete különleges, mert ha elhagynák otthonukat, “az a palesztin ügy végét jelentené”. Egyiptom korábban már közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását az országot az övezettel összekötő rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át. Kairó emellett felszólította a többi országot és nemzetközi szervezeteket, hogy amennyiben segélyszállítmányokat küldenének a mintegy 2,3 millió lakosú övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő, a rafahi átkelőtől 50 kilométerre található el-Arís repülőterére küldjék. Az utóbbi napokban az egyiptomi sajtó magas rangú egyiptomi biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva óva intett a palesztinok tömeges Egyiptomba menekülésétől.

A brit miniszterelnök arra kéri Izraelt, hogy védje meg a “hétköznapi palesztinokat”

Telefonon beszélt csütörtök este Rishi Sunak brit miniszterelnök Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel, és arra szólította fel, hogy a Hamász terroristái után folytatott hajtóvadászat közben Izrael védje meg a “hétköznapi palesztinokat” – közölte a Downing Street. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője leszögezte: Sunak megerősítette izraeli kollégájának, hogy London “vállvetve áll Izrael mellett a terrorizmus elleni küzdelemben”, és nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet további atrocitásokat kövessen el az izraeli nép ellen. Megállapítva, hogy a Hamász elvegyült a gázai polgári lakosság körében, a miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy minden lehetséges lépést meg kell tenni a hétköznapi palesztin emberek védelme és a humanitárius segítségnyújtás érdekében – tudatta a Downing Street. Nem sokkal korábban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Izraelt, hogy “nem mindegy”, hogyan védi meg magát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent meg kell tenni a polgári lakosság védelme érdekében.

Az Inside Geopolitics készített egy videót a Hamász szövetségeseiről, amely bemutatja a Hamászt, a Gázai övezet katonai frakcióját támogató diplomáciai, gazdasági és katonai kapcsolatokat, íme:

A Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását rendelte el pénteken az izraeli hadsereg az ENSZ szerint

A rendelkezés értelmében a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője csütörtök este embertelennek nevezte az utasítást és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna. A szóvivő elmondta, hogy a kitelepítési rendelkezés vonatkozik az ENSZ összes, az övezetben dolgozó munkatársára is, illetve azokra is, akik az ENSZ gázai létesítményeinek valamelyikében – köztük kórházakban vagy iskolákban – kerestek korábban menedéket.

Izraelt nem lehet a foglyokkal zsarolni, a fenyegetés ellenére a földdel teszik egyenlővé Gázát

Eddig legalább 770-en haltak meg Gázában az izraeli bombázásokban, az izraeli áldozatok száma pedig eléri a 900-at. A szombaton indult támadásra válaszul Izrael 75 éve a legnagyobb légicsapást méri a területre. Az ENSZ szerint eddig legalább 180 ezer gázai vált hajléktalanná. A gázai egészségügyi minisztérium közben arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1200-at, a sebesülteké pedig az 5600-at. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) csütörtök hajnalban azt közölte, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él.

(18+!) Figyelem! Érzékeny tartalom! Ezen a linken megrázó képsorokat láthatnak a Hamász terroristák által elkövetett brutális gyilkosságokról.

Itt pedig az látható, hogy emberi pajzsként használják fel az izraeli babákat a Hamász tagjai:

Macron: Mindent megteszünk a palesztinok által túszul ejtett franciák kiszabadításáért

Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba

– jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében.

A családokra gondolok ma este. Szeretném nekik elmondani, Franciaország az izraeli hatóságokkal és a partnereinkkel együtt mindent megtesz, hogy (a túszok) épen és egészségesen hazatérjenek otthonaikba

– ígérte meg a francia elnök, néhány órával azt követően, hogy az elrabolt franciák hozzátartozói a Tel-Avivból élőben közvetített sajtótájékoztatójukon személyesen Emmanuel Macrontól kérték, hogy próbálja meg kiszabadítani a túszokat. A köztársasági elnök elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, és további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták. A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a gyilkos vak gyűlölet és az abszolút kegyetlenség elszabadulásának nevezte.

PS-összeállítás; Fotó: X

Friss videók

Shares