Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Puccskísérlet vagy taktikai lépés?

Mint sokan mások, így én is döbbenten hallottam a híreket Prigozsin lázadásáról. Tudtuk, hogy egy ideje feszültség volt már a Wagner tulajdonosa és a hadsereg vezetése között. Prigozsin, aki végig az első vonalban volt, embereivel többször élesen kritizálta a hadügyi tárcát, mert nem kapnak elég lőszert és felszerelést. Prigozsin hangosan és durván nekiment Szergej Sojgunak is. A frusztráció valahol érthető is volt, mivel a Wagner rohamosztagosai súlyos veszteségeket szenvedtek el Artymomovszknál (Bahmut). Egy árulást azonban senki sem nézett ki belőle. 

Szembe menni a Kremllel, Putyin elnökkel, megpuccsolni a katonai vezetést, elfoglalni laktanyákat Rosztovban, ezek igen súlyos vádak voltak és a legrosszabb forgatókönyv játszódott le sokunk fejében, hogy orosz katonák orosz katonákat fognak ölni… Putyin egy megfontolt ember, de kemény is, főleg az ellenfeleivel, legyenek azok politikaiak vagy katonaiak. Láthattuk két orosz-csecsen háborúban, hogy elszánt vezető.

Én biztos voltam benne, ha Prigozsin tényleg puccsra készül, akkor nem éri meg a szombat estét. 

Elképzelhetetlennek tartottam, hogy egészen Lipeckig jutottak volna a Wagner konvojai, ha egy komoly lázadással nézett volna szembe a Kreml. A légierő megsemmisítette volna a Wagner erőit Putyin beszéde után. 25.000 harcos nem kevés, de összevetve az orosz hadsereggel, légierővel és az FSZB különleges szolgálatával édes kevés egy államcsínyhez. Ezt tudta Prigozsin is, mint ahogy azt is, hogy katonai konvojok a levegőből nagyon könnyen támadhatóak. A járókelőkkel „szelfiző” wagneresek, a barátságosan, nyugodtan beszélgető Prigozsin nem egy komoly lázadás hangulatát idézte nekem. 

Talán egészen másról van szó… Csak egy gondolatkísérlet, de mi van, ha az egész csak egy elterelés és például kiiktatni valódi árulókat egy csellel. Tesztelték, hogy ki hűek az elnökhöz és kik állnának át egy lázadás esetén… El tudom képzelni, hogy Prigozsin lázadást színlelve felhívott pár felsővezetőt és akik beegyeztek, hogy átállnak, azokat villámgyorsan begyűjtötte az FSZB.

Az is benne van, hogy egy másik terv áll az egész mögött. A Wagnerre most Fehéroroszországban lesz szükség egy új front megnyitásához… Csacsiság lenne azt gondolni, hogy a Wagner egy olyan országban kapjon menedéket, amely éppen otthon adott az orosz nukleáris fegyvereknek.

Vagy így akarták kiugrasztani a nyulat a bokorból, hogy mit lépnek az ukránok, ha káoszt feltételeznek Moszkvában. Van-e még elég szufla egy nagy támadáshoz és hogy szól bele a nyugat ebbe a helyzetbe?

Mondom, ezek csak gondolatok, mert nekem sem áll össze a kép, de valahogy nem hiszek egy igazi lázadásban, ott nem lett volna bocsánat. Választ úgyis csak a jövő ad majd…

A front stabil, az orosz támadások folytatódtak Kijev, Odessza és más ukrán városok ellen. Ugyanúgy ömlenek fegyverek és pénz Zelenszkijnek. Most éppen Ausztrália jelentette be, hogy ismét páncélozott járműveket küld Kijevnek. Szükség is van rá, hiszen alig egy hét alatt elveszítették páncélosaik 30 százalékát és legutóbb egy Caesar típusú francia tüzérségi löveget. Az orosz Lancet drónok nagyon hatékonyak a nyugati eszközök ellen. Folyik az ukrán katonák kiképzése is. Nagy-Britannia eddig 17.000 ukránt képzett ki egy öthetes katonai tréning segítségével. 

Friss videók

Shares