Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kaviár, kőolaj, földgáz és remek utak (1.rész)

„Másodszorra nem szerezheted meg az első benyomást” – tartja egy amerikai közmondás. Nos, Azerbajdzsán esetében erre nem is lesz szükség, hiszen az első benyomás remek volt. A korrekt és barátságos útlevél ellenőrzés, ahol természetesen biometrikus fénykép is készült a beutazókról, szakmai szemmel nagyon precíz és gördülékeny volt. A biztonság érdekében a fénykép és az útlevelek beolvasása természetes és senki sem morgolódott miatta az isztambuli járat utasai közül. A Heydar Aliyev repülőteret az ország volt elnökéről nevezték el, arról a politikusról, aki Azerbajdzsán a Szovjetunióhoz való tartozása alatt a KGB vezérőrnagya volt és hatalmas lendültet adott a gazdaságnak. Beindította a kőolaj és a földgázkitermelést, amely sok külföldi befektetőt vonzott és rengeteg munkahelyet teremtett. A kőolaj mindig is nagy szerepet játszott az azeri gazdaságban. A negyvenes években Azerbajdzsán látta el a Szovjetuniót a háborúhoz szükséges kőolajjal. 

A náci Németország ezért akarta elfoglalni az értékes olajmezőket az „Edelweiss” (havasigyopár) hadműveletben, ám kudarcot vallottak. A fosszilis energiahordozók adják a mostani erős gazdaság alapját és szerepük jócskán megnőtt az elhibázott nyugati szankciók okozta energiaválság miatt. Hazánk, amely akárcsak Azerbajdzsán tagja a Türk-tanácsnak és remek kapcsolatokat ápol a bakui kormánnyal. Magyar cégek is egyre jobban jelen vannak a Kaszpi-tenger partján. Szijjártó Péter hétfőn járt Bakuban, ahol bejelentette, hogy a „Hell” energiaital-gyártó cég egy 200 millió dolláros beruházásba kezd Azerbajdzsánban.  

Újabb híd a keleti és a nyugati gazdaság között, hogy az üdítőitalokat gyártó Hell Energy cégcsoport üzemet tervez építeni Azerbajdzsánban egy helyi beruházási alappal együttműködésben. Különös örömmel támogatjuk ezen beruházásokat, ha olyan országokban valósulnak meg, amelyeket stratégiai partnernek tekintünk, amelyekkel együttműködésünk a kölcsönös tiszteletre alapul, amelyek mindig tisztességes körülményeket kínáltak a magyar vállalatoknak, és Azerbajdzsán épp ilyen partner

– mondta a sajtónak a miniszter. A munkahelyek teremtése fontos kormányzati programja Ilham Aliyev jelenlegi elnöknek is. A statisztikákat megnézve ez sikertörténet, mivel a munkanélküli ráta mindössze 5 százalékos. (Összehasonlításként: Magyarországon jelenleg 3,9 százalékon áll a mutató.)

Visszakanyarodva az első benyomáshoz, az utak minősége tűnt fel elsőként. A tükörsima aszfalt, a jól látható sávok. Kölcsönkérhetnénk a bakui főpolgármestert egy időre, mert látván a tiszta, rendezett várost remek munkát végez. Mindenütt kint lobog Azerbajdzsán zászlója. Mivel nagy zászlórajongó és gyűjtő vagyok persze, hogy érdekelt a szimbolikája és a színek jelentése. A zöld szín és a félhold egyértelművé teszi, hogy egy iszlám országban vagyunk. A vörös, a modern életformát jelzi, a kék a türkök színe, a csillag nyolc ága a türk népekre utal: azeriek, oszmánok, jagatajok, tatárok, kazahok, kipcsakok, szeldzsukok, türkmének. Az azeriek síiták, akárcsak a szomszédos Irán polgárai. Azeri kisebbség él is a perzsa állam, északon fekvő, Azerbajdzsán tartományában. Az alkotmány nem tette államvallássá az iszlámot, hanem szekuláris államforma van. 

Folytatjuk!

Friss videók

Shares