Kapcsolódó videók

Így vernek át mindenkit az influenszerek: ne hidd el, hogy a napi szintű túlfogyasztásra buzdítás munkának számít! – Libz of TikTok

Így vernek át mindenkit az influenszerek, akikről eddig is köztudott volt, hogy a míg a közösségi médiában egy hamis képet mutatnak a profitért cserébe, azonban sokan még mindig nem hiszik el mi is folyik a színfalak mögött. Most azonban készítettek egy műsort is, ami gyönyörűen bemutatja milyen abszurd is valójában az “influenszerek” és a “gazdag kölykök” élete úgy, hogy minden képkockáról süt a műviség és az, hogy ezt valójában senki sem gondolja komolyan.

Szeptember elején indított új műsort az egyik nagy kereskedelmi csatorna. A műsor lényege, hogy összeszedtek pár elvileg “kőgazdag” és elvileg “fiatal” influenszert, akiket összegyúrtak és akiknek a műsor kedvéért közös programokat és közös botrányokat találtak ki a műsor rendkívül kreatív szerkesztői. Plasztika, luxus, csillogás, menő autók: mindent beletettek ebbe a műsorba, mondjuk az időzítés így egy szomszédban dúló háború és a 700 forintos benzinár mellett picit bicskanyitogató, de persze senkinek nem kötelező megnéznie ezt a műsort. Egy igazi buta reality ez, aminek minden másodperce szét van szerkesztve, meg van rendezve és éppen ezért hordoz magában egy furcsa, de annál érdekesebb tényt. Ugyanúgy, ahogy ezek a “kőgazdag fiatalok” a képernyő előtt “gondosan” kitalált és megszerkesztett “luxuséletüket” és “luxusbalhéikat” mutogatják, addig a minket minden nap befolyásolni szándékozó influenszerek ugyanezt teszik, csak a fiatalabb generációk kedvenc influenszereik életét valóságnak hiszik és követendő példának tartják. 

Befolyásolnak, holott valójában csak azt mutatják meg, amit ők akarnak

Sokszor beszéltünk már az influenszerekről, azok munkásságról és arról, hogy mennyire nem szabadna elhinni mindazt, amit az ember a közösségi médiában lát. Azt már sikerült elhinni, hogy a tévében látottak közül SEMMI nem igaz. Sok segítség volt ebben mondjuk a jó öreg Mónika show, vagy a Való Világok, ahol szintén minden jól megrendezett és megszerkesztett képkockákból állt. Jó, ezen már túl vagyunk, ettől függetlenül ugyanúgy megnézzük, – sokan megnézik – ezeket a műsorokat, de csak a szórakozás kedvéért, az emberek nagy része ugyanis megtanulta, hogy amit lát, az mű. Nyilván vannak kivételek, akik a Szulejmán című török sorozatról is elhiszik, hogy a történelmi hitelesség jegyében készült, de most nem is hozzájuk beszélek…

Szóval az influeszerek. Sajnos az ő esetükben a fiatalokat még ébresztgetni kell, ugyanis bármilyen meglepő, egyre több kis “influenszer-wannabe-t” látni a különböző közösségi oldalakon. Sorra jelennek meg a “bézs színű életek”, ahol minden tiszta, minden rendezett és minden arról szól, hogy a főszereplő influenszer reggelente a Starbucks kávéja mellett jógázik, majd a legesztétikusabb reggelijét elfogyasztja, ezek után elmegy egy eseményre, amire meghívták, készít róla két képet meg egy videót, majd átveszi az előző héten megrendelt csomagjait aztán pedig gyertyafényben elvégzi az esti rutinját, majd lefekszik és másnap kezdi mindezt ugyanúgy elölről. No, persze semmi gond nincs azaz, ha egy ember élete rendszeresített, tiszta és megszervezett, azonban a gomba módra szaporodó ilyen bézs-esztétikus influenszerek teljesen elferdítve mutatják be a valóságot a kicsiknek és a dolgozó, egyébként sok-sok problémával megküzdő felnőttnek egyaránt. Mert ki ne vágyna egy gondtalan, könnyű, jógamámoros életre, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy ehhez valakinek valódi munkát is le kell tenni. Mert nem, nem fogadom el, hogy a napi szintű túlfogyasztásra való buzdítás valódi munkának minősül. A munka lehet egy hivatás, lehet szellemi vagy fizikai munka, olyan cselekedet, amivel egy ember napi szinten értéket teremt másoknak, önmagának, vagy tanít, információt szolgáltat satöbbi. Videókat készíteni arról, hogy mit vegyél meg a pénzedből legközelebb viszont az én véleményem szerint egyik kategóriába sem esik bele. Mégis egyre többen választják ezt maguknak életútnak, egyre többen akarnak üres bézs színű influenszerekké válni, hogy aztán ők is minél több emberrel meg tudják osztani a látszólagos boldogságukat. 

Valódi gondolatok, problémák helyett az influenszerek mondják meg már azt is, hogy mi számít problémának és mi nem

A felületesség miatt az influenszerek ráadásul csak mainstream “problémákkal” foglalkoznak, ha foglalkoznak egyáltalán problémákkal, közéleti kérdésekkel. Nyilván 444-et olvasni és Partizánt nézni kötelező, és néha még el is mondják két Zara haul között, hogy Gulyás Marci most épp kivel készített egy nagyon érdekes és mély interjút. Az influenszerek egyoldalú és felületes tájékozottsága és tájékoztatása szinte kötelező elem a “szakmában”, vagy szándékosan, de inkább véletlenül szinte kizárólag a liberális mainstream üzeneteit közvetítik mindenféle kritika hiányában. És nem, most nem azt mondom, hogy jobboldali influenszerekre lenne szükség, van már belőlük így is bőven. Azonban a felületes influenszerek felületes életének és felületes gondolkozásának behódoló fiatalok minél szélesebb tömegben kellene, hogy végre elhiggyék: amit a TikTokon és Instagramon bézs színűben látsz az legalább annyira megrendezett, mint annak idején a Mónika show. Csak persze sokkal jobban néz ki. 

A milliós követőtáborral rendelkező nagy magyar influenszerekre sem annyian kíváncsiak ám, mint amennyit kiír a követőszámláló, de jól néz ki, lehet belőle sok-sok pénzt keresni, mert minél többen követnek, annál több emberhez tudod eljuttatni a “vegyél sok szart” című üzenetet.

És hogy mi a megoldás?

A megoldás ezúttal is a tájékozottságban rejlik. Az ember, ha néha felnéz a közösségi média világából és körbe néz maga körül, akkor hamar szembe fog vele jönni a valóság, ami néha fájdalmas ugyan, sok nehézséggel és küzdelemmel van tele, de még mindig jobb ez, mint mások életét nézni, majd aztán mások élete szerint élni a valóságban is. Ugyanúgy, ahogy egy gyermeket sem szabad megóvni minden rossztól, úgy a Mátrixból kiszabaduló emberre is tonnástul fog rászakadni a sok nehézség, ami felett eddig szemet hunyt. Azonban, ha fiatal kortól kezdve a VALÓSÁGBAN, VALÓDI emberekkel körülvéve, VALÓDI célokat kitűzve éled az életed, akkor nem fognak tudni becsapni a virtuális világ üzenetei és maximum inspirálódni fogsz az influenszerektől, nem pedig irigykedni rájuk. 

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALMAKKAL VÁRUNK TITEKET A TIKTOKON IS, @PSTV_OFFICIAL2 NÉVEN!

Friss videók

Shares