Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Életét vesztette egy orosz haditudósító és tizenöt Leopard semmisült meg egy nap alatt

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség haditudósítója, Rosztyiszlav Zsuravlev meghalt a különleges műveleti övezetben egy ukrán ágyúzás során – közölte a hírügynökség másik tudósítója. Ezenkívül megsebesült Konsztantyin Mihalcsevszkij, a RIA Novosztyi fotótudósítója. Az ágyúzás Pjatihatki település közelében történt, ahol újságírók egy csoportja tűz alá került.

Nem véletlen az ukrán ágyúzás, amely egy orosz újságíró életét követelte és több másikat megsebesített

– közölte szombaton Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

A tudósító kollégáival együtt, akik sérüléseket szenvedtek a csapásban, a térség települései elleni ukrán kazettás bombatámadásokról gyűjtött információkat

– magyarázta Zaharova.

Az elmúlt napokban minden éjszaka Kalibr, Iszkander és Oniksz típusú intelligens rakétákkal támadta az Orosz Föderáció Odessza kikötővárost. A támadás célja a katonai infrastruktúra megsemmisítése volt és egyben megtorló akció is a Kercsi híd elleni terrortámadásra, amelyben egy házaspár életét vesztette és kislányuk súlyosan megsérült. A város műemlék épületeiben súlyos károk keletkeztek, mivel az ukrán légvédelem megsemmisített több rakétát, amelyek darabjai a város lakóövezetére zuhantak. 

Zelenszkij pénteken ismét bejelentette, hogy stratégiailag fontos a Kercsi híd elpusztítása, mivel azon utánpótlás érkezik az orosz csapatok számára. Orosz atomtengeralattjárók cirkálnak a Fekete-tengeren, ezzel is biztosítva az Ukrajna elleni tengeri blokádot, amelyet Moszkva hirdetett meg a gabonaegyezmény lejártával. A tengeralattjárók Kalibr és más ballisztikus rakétákkal vannak felszerelve. Előbbieket akár 50 méteres mélységből is lehet indítani.

Az orosz harci egységek 24 óra alatt rekordszámú külföldi haditechnikai eszközt semmisítettek meg

– közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával folytatott megbeszélésén. Az államfő így reagált Lukasenka szavaira, miszerint a fehérorosz fél értesülése szerint az orosz harcosok több mint 15 Leopardot és több mint 20 Bradley-t semmisítettek meg egy ütközetben. A németek most Lengyelországba telepítenek egy javítóüzemet, ahol a sérült Leopard 1–2 típusú harckocsikat tudják szervizelni. Az orosz Lancet kamikaze-drónok igen hatásosnak bizonyulnak a német hadiipar büszkeségei ellen. Lukasenka azzal viccelődött, hogy a „Wagner-csoport” nagy kedvet érez egy lengyelországi kiránduláshoz. A Wagner specialistái jó ütemben folytatják a fehérorosz katonák kiképzését.

Oroszország sem zárja ki, hogy be fogja vetni kazettás bombáit a fronton, mivel az ukrán hadsereg ezt már megtette. Az ukránok a légierő hiányából adódóan olyan kazettás bombákat használnak, amelyek rakétavetőkből is kilőhetőek. 

Friss videók

Shares