Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Égett a svéd nagykövetség Bagdadban

Az éjszaka fiatalok százai rohamozták meg a skandináv ország nagykövetségét az iraki fővárosban. Az erőszakba torkolló tüntetés oka az, hogy Svédországban ma ismét Koránt akarnak égetni. Az elmúlt hetekben több ilyen akció volt Stockholmban, amelyet a svéd hatóságok sajnálatos módon engedélyeztek is. A tüntetők Muktada al-Szadr síita vallási vezető nagyméretű fotóit is magukkal vitték a tüntetésre. Al-Szadr állítólag már visszavonult a politikából, ám hívei mégis kimentek az utcára. Nem tudni, hogy a híres Mahdi-hadsereg, amely a legkomolyabb síita milíciának számított az amerikaiak elleni harcban, mennyire mobilizálható napjainkban, ám a felvételek alapján, amelyek bejárták a világsajtót, nagyon is az lehet.

Az Orosz Föderáció már harmadik napja támadja Odesszát, megtorlásul a Kercsi híd elleni támadásra, ahol egy házaspár vesztette életét és kislányuk súlyos sérüléseket szenvedett. A fekete-tengeri kikötővárost hiperszonikus cirkálórakétákkal lőtték. A támadásban megsemmisült egy hajógyár, ahol most drónokat gyártottak és elégett hetvenezer tonna üzemanyag, amellyel a hadsereg eszközeit üzemeltették.

Oroszország ukrajnai célkitűzései nem tárgyalhatók és egzisztenciálisak

– jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán, a hazai civil és nonprofit szervezetekkel tartott éves találkozón.

Nem tudunk és soha nem is fogunk lemondani azokról a célokról, amelyeket a különleges katonai művelet részeként hirdettünk meg

– mondta Lavrov, hozzátéve, hogy Moszkva évek óta figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna közvetlen katonai fenyegetést jelent Oroszországra.

Voltak olyan tervek, hogy katonai bázisokat hozzanak létre az Azovi-tengeren és a Krímben. A neonáci lényét nem egyszer bizonyító rezsimet folyamatosan arra biztatták, hogy pusztítson el mindent, ami orosz: a kultúrát, az oktatást, a médiát és magukat az oroszokat azokon a földeken, ahol dicső őseik évszázadokon át éltek és városokat építettek 

– húzta alá a külügyminiszter. Ma éjfélig kellett elhagyniuk a civil hajóknak az ukrán kikötőket, mivel ma hajnaltól Oroszország minden Ukrajnába tartó, vagy onnan kifutó hajót ellenséges célpontnak tekint majd. Washington ezt láthatóan komolyan is vette: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem tervezi az ukrán kikötőkbe való behajózásban való segítséget.

Washington továbbra is támogatni fogja Ukrajna erőfeszítéseit, hogy az ukrán gabona eljusson a piacokra

– hangsúlyozta Jean-Pierre, aki egy 250 millió dolláros segélycsomagról is említést tett.

Friss videók

Shares