Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Gázolásos merénylet Izraelben

Kedd délután Tel-Avivban egy 20 éves palesztin fiatal autóval a tömegbe hajtott, majd kiugrott az autóból és egy késsel kezdte megszurkálni a sérülteket. A terroristát egy fegyveres járókelő agyonlőtte. A merényletért a Hamász palesztin szervezet vállalta a felelőséget (Ḥarakat al-Muqāwama al-Islāmiyya, azaz Iszlám Ellenállási Mozgalom). A támadást bosszúból követték el, mivel az izraeli hadsereg katonai operációt hajtott végre a ciszjordániai Dzsenínben. A hadműveletben tíz palesztin meghalt és legalább 100 megsérült. Kérdéses azonban, hogy valóban a Hamász áll-e a támadás mögött, mivel a Gázában székelő katonai szervezet jól felszerelt és valószínűleg lőfegyverrel támadott volna, nem pedig autóval és késsel.

Berlin Lichtenberg kerületében átnevezik a Pályaudvar teret (Bahnhofsplatz), amely egy bűnöző, Eugeniu Botnari nevét fogja megkapni. A moldáviai férfi 2015-ben a nagy migrációs hullámmal ment Németországba, ám hamar dolga akadt a rendőrséggel. Az alkoholista férfi lopásokból tartotta el magát. Az egyik szupermarket üzletvezetője, amikor rajtakapta, úgy elverte a férfit, hogy az pár nappal később, a kórházban belehalt az agyi traumába. Az üzletvezető három és fél év börtönt kapott tettéért. A városvezetés most teret nevez el róla, mivel ezzel is a rasszizmus és a kirekesztés ellen akarnak küzdeni. Sokan nem értenek ezzel egyet, annak ellenére, hogy elítélik az önbíráskodást, hiszen nem kellene bűnözőkről teret elnevezni. A liberális városatyák most egy “George Floyd lightot” kreálnak az ügyből.

A nyugati támogatók által Ukrajnának ígért F–16-os vadászgépek nem az egyetlen katonai repülőgép típus, amelyeket Kijev szeretne

– közölte kedden Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője. Ihnat elmondta, hogy az amerikai gyártmányú F/A–18-as és F–15-ös, valamint az Eurofighter Typhoon nagyobb hatótávolsággal rendelkezik és több fegyvert tud szállítani. Ennek ellenére kijelentette, hogy Kijev továbbra is az F–16-osok beszerzésére fog először összpontosítani, hozzátéve, hogy az ukrán pilóták hamarabb megtanulhatnának repülni velük.

Az ukrán pilóták még mindig nem kezdték meg az F–16-osokra való kiképzést

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kijevi tisztviselők “minden nap dolgoznak a kérdésen”. Közben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bírálta Kijev támogatóit, amiért szerinte nem indították el időben az F–16-osok kiképzési programját. Nem nevezte meg azokat a konkrét nemzeteket, amelyek júniusra ígérték a kiképzés megkezdését, de azzal érvelt, hogy maga az ígérő “elszámolta magát”.

Grigorij Lepsz orosz énekes és dalszerző 1 millió rubel (kb. 4 millió forint) pénzjutalmat fizetett egy orosz harcosnak, aki megsemmisített egy Leopard harckocsit az ukrajnai különleges műveleti övezetben.

Beváltottam az ígéretemet

– írta Lepsz a Telegram-csatornáján, és egy videót tett közzé, amelyben a katona köszönetet mond az énekesnek.

A tálib kormány elrendelte, hogy egy hónapon belül zárják be a szépségszalonokat Afganisztánban. A döntés következtében több ezer vállalkozás szűnik meg, amelyeket nők tartanak fenn, akiknek a családjában gyakran nincsen más jövedelemforrás. Egyben megszűnik az afgán nők számára még meglévő utolsó lehetőségek egyike, ahol szabadon és társaságban érezhetik magukat. A hatalomba való visszatérésük – 2021 augusztusa – után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről és a közigazgatásból. Azt is megtiltották többségüknek, hogy az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezeteknek dolgozzanak. A nőknek már nincs joguk belépni a közparkokba, sporttermekbe és fürdőkbe, férfi rokon nélkül utazni, valamint egész testüket elfedő burkát és köpenyt kell viselniük, ha távoznak otthonról.

Friss videók

Shares