Kapcsolódó videók

Hat év, hatvan szűrés – A Katolikus Karitász orvosmissziójának Kárpát-medencei küldetése (VIDEÓ)

Azt szeretnénk megerősíteni a határon túl élő magyarjainkban, hogy Trianonnal nem szakították el őket tőlünk, nemzettestvérek vagyunk, akiknek szeretnénk segíteni még olyan áron is, hogy eddig 60 hétvégénket áldoztuk fel a szűrővizsgálatokra – jelentette ki dr. Vojcek László, a Katolikus Karitász orvosmissziójának oszlopos tagja a hatvanadik szűrővizsgálati út alkalmával.

Dr. Vojcek László a videóban felidézi: 2017-ben Kárpátalján kezdődött az első szűrés, a hat év alatt ott végezték a legtöbb ilyen látogatást, de Vajdaságba és Erdélybe is sűrűn látogatnak. Elmondta: a leggyakoribb, amit a betegek szóvá tesznek, a nyelvismeret hiánya. Mivel nincs magyar orvos, nem tudják pontosan elmondani, körülírni a panaszaikat a betegek, hogy hol fáj, szúr, hasít, vagy az orvos válaszát nem értik.

Ez az egyik és talán legnagyobb oka, hogy a kisebbségi létben élő magyarság nem megy el, nem veszi igénybe a szűréseket, sem a felnőtt lakosság, sem a szülők gyermekeikkel

– fogalmazott. Kiemelte: a Magyar Katolikus Karitász orvosmissziójának 72 tagja rendszeresen látogatja Kárpátalját és a Délvidéket, mert ezen a két területen van a legkevesebb magyar nyelvű orvos, így itt van leginkább szükség a munkájukra.

A videót László Petra készítette

Friss videók

Shares