Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Az orosz csapatok visszaverték az ellentámadást

Az orosz hadsereg visszavert egy nagyobb ukrán támadást Donyeck déli részén. Az ukrán csapatok öt helyen indítottak offenzívát, ezek azonban nem jártak sikerrel. Az orosz honvédelmi tárca szerint a támadásban 250 ukrán katona vesztette életét és komoly eszközveszteséget is szenvedett az ukrán fél. Nem lehet biztosra tudni, hogy ez volt-e a napokban Zelenszkij elnöktől beígért ellentámadás, vagy csak egy sikertelen áttörési kísérlet a front déli szakaszán.

Az Ukrajnáért harcoló lengyel fegyveresek vasárnap közleményt adtak ki, amelyben azt állítják, hogy részt vettek az oroszországi Belgorod régióban elkövetett támadásban. A „Lengyel Önkéntes Hadtest” közlése szerint egyértelműen megerősítette szerepét a műveletben, és kijelentette, hogy a csoport együttműködött az „Orosz Önkéntes Hadtesttel” – egy orosz állampolgárokból álló neonáci egységgel –, amely az ukrán védelmi minisztérium fennhatósága alatt Ukrajna nevében harcol – minderről az oroszhirek.hu hírportálon olvasható részletes beszámoló.

A magyar kormány közzétett egy videót, amelyben az ukrajnai konfliktus békés megoldására szólít fel. A videóban olyan térkép volt látható, amelyen a Krím-félsziget nem része Ukrajnának. Az ukránok bakot ugrottak és jegyzékben tiltakoztak hazánk külügyminisztériumánál az eset miatt. Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal, és be kell tartania azokat a nemzetközi kötelezettségeket, amelyeket az ENSZ-, az EU- és a NATO-tagsága keretében vállalt. A közlemény szerint ez asszisztálás Oroszország agresszív politikájához. Az ukránok, mint oly sokszor, nem hajlandóak szembenézni a valósággal. A videót azóta törölték.

Ukrajna elutasította Indonézia javaslatát a békekötésre, arra hivatkozva, hogy a jakartai terv csak Oroszország érdekeit szolgálná. Prabowo Subianto indonéz védelmi miniszter a szingapúri Shangri-La Dialogue biztonsági fórumon szombaton tartott beszédében azt javasolta, hogy mind az orosz, mind az ukrán csapatok vonuljanak vissza 15 kilométerre jelenlegi állásaiktól, és hozzanak létre egy demilitarizált övezetet, amelyet az ENSZ békefenntartói felügyelnének. A javaslatcsomag azt is tartalmazta, hogy ENSZ-támogatással tartsanak népszavazást a Donbasszban, hogy a lakosság hova szeretne tartozni. Kijev szerint ez a béketerv Oroszországnak kedvezne.

Az Egyesült Államok megkérdőjelezhetetlen dominanciájának korszaka lejárt, és nem is fog visszatérni – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő. Az orosz diplomata szerint fel kell hagyniuk azzal a vakmerő ragaszkodásukkal, hogy mindenáron amerikai modellek szerint építsék fel a világot – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy az Egyesült Arab Emírségek felmondta a haditengerészeti egyezményt az Egyesült Államokkal; helyette Iránnal, Szaúd-Arábiával és más öbölbéli államokkal készülnek közös tengeri járőrözésre a térségben. Sharam Irani, az Iszlám Köztársaság haditengerészetének főparancsnoka is megerősítette a sajtónak a hír, hogy Teherán komoly katonai együttműködésre törekszik a Perzsa-öböl menti arab államokkal.

Tűzpárbaj alakult ki az izraeli–egyiptomi határon az éjjel. Az izraeli hadsereg nem érte el egyik őrségét a közös határon, ezért odaküldött egy járőrt. Egy férfi és egy női katona holttestét találták meg és azonnal nagy erőkkel keresni kezdték az elkövetőt, majd egy egyiptomi rendőrt állítottak meg Izrael területén, amelyet komoly, a magyar határzárhoz hasonló kerítés véd. A járőrök nem is értették, hogy juthatott át az egyiptomi rendőr az akadályokon. Amikor őrizetbe akarták venni, a férfi tüzet nyitott a nála lévő AK–47-es gépkarabélyból az izraeli katonákra, akik viszonozták azt, így az egyiptomi halálos sérülést szenvedett. Mind a kairói, mind a jeruzsálemi hatóságok azt feltételezik, hogy az egyiptomi rendőr drogcsempészekkel működhetett együtt, akik ebben a térségben aktívak. Az eset előtt órákkal volt az izraelieknek egy komoly fogásuk nem messze a gyilkosság helyszínétől.

Az Antifa tombolt a hétvégén Lipcsében, annak ellenére, hogy a rendőrség nem engedélyezte a megmozdulást. A „harag napját” azért hirdette meg az ultrabaloldali szervezet, mert egyik vezetőjüket, Lina Engelt öt év három hónap börtönre ítélte a szászországi bíróság. Annak ellenére, hogy az elítéltet fellebbezése után a másodfokú döntésig szabadlábra helyezték, az Antifa két napig tombolt a városban. Öt aktivistájuk ellen adott ki a bíróság letartóztatási parancsot. A rendőrségnek két vízágyút és egy páncélozott járművet kellett bevetnie, hogy megfékezze a több száz erőszakos aktivistát, akik pirotechnikai eszközökkel, csúzlikkal támadtak a rohamrendőrökre és a környező háztetőkről kövekkel dobálták őket.

Friss videók

Shares