Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA: emlékezzünk az 1848-as és a mai hősökre!

A katonákra, a világ összes országában, mint bátor hazafiakra és mint hősökre tekintenek. High-tech hadsereg, drónok, lézervezérlésű bombák… mára megszokott szavak lettek mindenki számára. Ám képzeljük magunkat bele a Habsburgok ellen lázadó 1848-as fiatalok, mint Petőfi Sándor helyébe. Kardal és szuronnyal ember-ember ellen küzdeni gyalogosan vagy lóhátról. Belerohanni az osztrák ágyútűzbe, hogy elfoglald az ellenség állásait Pákozdnál vagy Segesvárnál. Petőfi mindössze 26 éves volt, amikor hősi halált halt. Mindenki szálljon kicsit magába és gondolkodjon, hogy lenne-e bátorsága mindehhez. A Jóisten szereti ezt a Nemzetet, hogy ilyen Hősöket adott nekünk, becsüljük meg nagyon emléküket és legyünk büszkék magyarságunkra, mert az egyik legnagyszerűbb nép vagyunk a világban.

Két orosz SU-27 vadászgép trollkodott egy kicsit egy amerikai Reaper típusú drónnal a Fekete-tenger felett, az orosz határ közelében. Egyikük még üzemanyagot is engedett a drónra, ám az nem igazán ártott a 32 millió dollár értékű robotrepülőgépnek, ezért kicsit megcsapkodták a vízszintes vezérsíkjaikkal míg a drón a tengerbe zuhant. Washington DC-ben behívták a külügyminisztériumba az orosz nagykövetet az incidens miatt. Az orosz válasz viszont az volt, hogy az amerikai kormány sem örülne annak, ha Manhattan felett cirkálnának orosz robotrepülők. Mindkét fél megegyezett abban, hogy nem kívánják a helyzet eszkalálódását.

Bashar el Asszad szír elnök szerdán Moszkvába érkezik, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyaljon. Az orosz segítségnek köszönhetően Szíriában sikerült megfékezni a 7 éves polgárháborút és nagyrészt felszámolni mind az Iszlám Államot, mind más dzsihadista szervezeteket, például a Free Syrian Army-t. Már csak az ország északi részén van néhány zárványa a lázadóknak. Oroszország a segítségért cserébe tengeri és légi támaszpontot üzemeltethet a Földközi-tenger partvidékén.

Németországot sokkolta egy 12 éves kislány meggyilkolása. A nyomozók napokig szexuális bűncselekményre gyanakodtak, ám most kiderült, a gyermeket két hasonlókorú osztálytársa, mindketten lányok, „bosszúból” késelték halálra. A pontos motívumot a rendőrség még nem közölte a sajtóval. Öt embercsempészt vettek őrizetbe a német rendőrök Sachsen-Anhalt tartományban egy nagyszabású razzia során. A legtöbb afgán, pakisztáni és bangladesi bevándorlónak még mindig Németország a célállomás és hajlandóak súlyos euró ezreket fizetni az embercsempész bandáknak.

A Bundeswehrnél növekszik a szén-dioxid kibocsájtás, nincs elég lőszer és Boris Pistorius védelmi miniszter nem áll a helyzet magaslatán. Legalábbis Eva Högel a honvédelmi bizottság szociáldemokrata vezetője szerint. A politikusnő azt is sérelmezte, hogy a hadsereg nem alkalmazza a gender-nyelvezetet, hanem csak simán katonáról beszél és ez kirekeszti a transznemű és egyéb identitású regrutákat.

Irán vízi drónok, jobban mondva robot hadihajók fejlesztésébe kezdett, és az első eszközöket már hadrendbe is állította az Iráni Forradalmi Gárda, a „Sepah Pasdaran”. A robothajók alkalmazzák a mesterséges intelligenciát is. Ali Reza Tansiri admirális egy televíziós műsorban beszélt a Forradalmi Gárda haditengerészeti osztagának modernizálásáról. Tengerre bocsájtották a „Shahid Mahdavi” névre keresztelt hadihajót is, amely komoly drónflottával, helikopterekkel és rakétákkal (300-700 km hatótávolság) is fel van szerelve.

Friss videók

Shares