Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kétnapos kiképzés után már a fronton?

Olyan hírek láttak napvilágot, hogy mindössze két napos gyorstalpaló kiképzés után már a bahmuti darálóba küldik az ukrán katonákat. Ez semmire sem, még a biztonságos fegyverkezelés elsajátítására sem elég. Amennyiben a hír igaz, akkor ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy biztos halál vár rájuk a fronton.

Ezzel egyidejűleg Nagy-Britanniában komoly, többhetes kiképzés zajlik, amelyet részben a brit hadsereg, részben pedig az ausztrál hadsereg hajt végre. Az ukrán újoncok elsőként a saját hadseregükben rendszeresített fegyverekkel és felszereléssel ismerkednek meg. Majd ezek után sajátítják el a NATO-országok által biztosított nyugati fegyverrendszerek kezelését. Az ausztrál speciális erők egészségügyi képzést is adnak, amely alatt komoly szimulációs gyakorlatokban sajátítják el az ukrán katonák az elsősegélynyújtást és a sérültek kimenekítését. Az életszerű gyakorlat hasonló stresszt okoz számukra, mintha valóban a fronton kellene sebesült bajtársukat ellátni. Az így kiképzett katonáknak sokkal jobbak a túlélési esélyeik, mint a kényszersorozott, gyorstalpalót végzett bajtársaiknak. 

Befejezte a kiképzést a „Leopard 2” harckocsira az ukrán hadsereg első csoportja, ami egy hétvégi éleslövészettel zárult egy németországi támaszponton. A hírek szerint mind a katonák, mind pedig az első tankok elindultak a frontvonalra. Nyilván nem egyszerre szállítják az összes tankot, hiszen az orosz haderő megpróbálja majd ezeket megsemmisíteni, mielőtt a frontra érnének. A német kormány összesen 18 darab, modern „Leopard 2” típusú nehézpáncélost ad Ukrajnának. 

Bahmutnál még mindig áll a front, egyik fél sem ért el áttörést. A komoly sár miatt a járművek csak az aszfaltozott utakat tudják használni, így akadozik az utánpótlás szállítása és lőszerhiány van mindkét hadseregnél. Egy nagyobb szabású offenzíva valószínűleg csak áprilisban várható, amikor felszárad a talaj és jobb terepviszonyok közt a harckocsik és tüzérségi eszközök is jobban szállíthatóak és bevethetőbbek lesznek. 

Friss videók

Shares