Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Vérengzés Hamburgban

A német rendőrség közlése szerint korábban a Jehova Tanúi Egyház tagja volt az a fegyveres, aki csütörtök este hét embert lőtt le, majd önmagával is végzett a Jehova Tanúi Egyház hamburgi templomában. Egy, a szomszédban lakó nő szerint durván egy percig lehetett lövéseket hallani, majd rövid szünet után még egy hallatszódott az épület felső emeletéről. Helyi lapok szerint a tettest kizárták a vallási közösségből és ezért gyilkolt.

A fehérorosz kormány hazaárulásért bevezeti a halálbüntetést – közölte több külföldi lap péntek reggel. Aljakszandr Lukasenka elnök csütörtökön jelentette be a törvénymódosításokat, amelyek szerint a hadsereg gyalázásáért is börtönbüntetés jár, akárcsak Oroszországban, a hazaárulásért pedig a bíróság halálbüntetést szabhat ki, amennyiben a cselekmény komolyan fenyegette a nemzetbiztonságot. Komoly büntetésre számíthatnak ezentúl azok, akik terrorszervezetekbe lépnek be, vagy fegyveres csoportokat alakítanak az alkotmányos rend megdöntésére.

Egy palesztin terrorista több embert megsebesített Tel-Aviv belvárosában, egy sérült állapota válságos. Szemtanúk szerint a tettes kiszállt egy autóból, majd tüzet nyitott egy étterem vendégeire. Több lövés leadása után megpróbált gyalogszerrel elmenekülni, de alig néhány méterre a tetthelytől a biztonsági erők agyonlőtték.

Lengyelország és Szlovákia megállapodott a szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépek átadásáról Ukrajnának – közölte csütörtökön Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter. Egy nappal korábban Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy országa teljes MiG–29-es flottáját átadja a kijevi rezsimnek. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kedden azt mondta, hogy kormánya „készen áll arra”, hogy az ország teljes MiG–29-es flottáját a németországi Ramsteinben lévő amerikai légi támaszpontra vezényelje, ahonnan Ukrajnába szállítják őket. A Pentagon elutasította ezt a javaslatot, mondván, hogy az „nem kivitelezhető”. Ennek nyilván politikai okai vannak – talán Washington nem akar „még jobban” hadviselő féllé válni. Több nyugati ország elutasította, hogy modern F–16 vagy F–35 típusú vadászbombázókat adjon át Ukrajnának, mivel a szervizelésüket nem tudnák megoldani és hosszú idő lenne kiképezni a pilótákat. Ennek ellenére az USA-ban most két pilóta megkezdte a kiképzést, hogy mennyi idő lenne áttanulni MiG–29-ről az F–16 Falcon típusra. A most átadásra kerülő MiG–29-es gépeket viszont azonnal használatba veheti az ukrán légierő.

Az orosz fegyveres erők nagyszabású megtorló csapást mértek a március 2-án orosz területen elkövetett ukrán terrortámadásra válaszul – közölte az orosz védelmi minisztérium. A támadásban bevettek Kindzsal típusú hiperszonikus rakétákat is. A minisztérium pontosította, hogy a rakétacsapásokkal sikerült megsemmisíteni az ellenséges drónok csapásmérő állásait, megzavarni az ukrán fegyveres erők tartalékosainak átcsoportosítását és a külföldi fegyverek vasúti szállítását, valamint hatástalanítani a haditechnikai eszközök javítására és lőszergyártásra szolgáló termelőüzemeket. Bahmut nyugati felét még mindig tartják az ukrán csapatok. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója ismét lőszerhiányról panaszkodott és sürgette a szállítást, mivel fennáll a veszélye annak, hogy megfelelő ellenállás hiányában az ukránok áttörnek és összeomlik a front.

Friss videók

Shares