Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Prigozsin és a Wagner zenészei

Napi szinten hallani a Wagner-csoport katonai specialistáiról és szerepükről az ukrán fronton, valamint részvételükről afrikai konfliktusokban. Ki is Jevgenyij Prigozsin, aki létrehozta a világ legnagyobb magánhadseregét? Egy német tényfeltáró cikk szerint nem véletlen, hogy a Wagner börtönökből is toboroz, mivel Prigozsin kiismeri magát a rácsok világában. Állítólag még a Szovjetunióban 9 évet ült börtönben rablásért és csalásért.

Szabadulása után Szentpéterváron egy jólmenő, elegáns éttermet nyitott, amelynek vendégei közt megfordult Vlagyimir Putyin, és olyan külföldi vezetők is, mint George W. Bush, az USA egykori elnöke. Prigozsin összebarátkozott Putyin elnökkel és nemsokára komoly cateringvállalkozása is lett, a Concord Group, mivel megbízták állami vállalatok és iskolák étkeztetésével. Hamarosan az orosz hadsereg élelmezéséért is a cég lett felelős.

Prigozsin régebben a háttérben mozgott. Sokan feltételezik, hogy egy titkos internetes céget is működtetetett, amely irányított hírekkel és trollkodással manipulálta a nemzetközi közvéleményt politikai kérdésekben és választásokban. A Wagner csoportról először 2014-ben lehetett hallani, és már akkor több újságíró Prigozsinhez kötötte, ám az üzletember akkor tagadta, hogy ő állna a magánhadsereg mögött, sőt, több újságírót fel is jelentett álhírterjesztés miatt. A Wagner „zenészei” 2014-ben, a Krím-félsziget elfoglalásakor már aktív szerepet játszottak. A remekül felszerelt, fekete egyenruhás, rangjelzést nem viselő specialisták beszivárogtak a Krímbe, lefegyverezték az ukrán erőket és elfoglalták a félszigetet, amelyet még Nyikita Hruscsov ajándékozott részegen Ukrajnának.

A Wagner-csoport később megjelent afrikai országokban is, például Maliban, Kongóban, majd Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban is bizonyított az Orosz Föderáció hadserege mellett. Állítólag volt egy összecsapás a Wagner-csoport és egy amerikai különleges alakulat között, ám erről sem a Fehér Ház, sem a Kreml nem igazán akart nyilatkozni. Ilyen incidens legutoljára a vietnámi háborúban történt. Állítólag a Wagner a katonai segítségért cserébe bányászati jogokat kért pár afrikai államtól, olyan ásványi kincsekre, amelyek Oroszországnak fontosak. A jól felszerelt magánhadsereg vadászgépekkel és harcihelikopterekkel is rendelkezik. Amikor az ukránok egyre hevesebben támadták a Donbaszt, megjelent a hadszíntéren a Wagner-csoport is. Prigozsin a haza oszlopainak nevezte a Wagner harcosait.

Miután egy évvel ezelőtt elkezdődött a különleges hadművelet a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok felszabadítására, a Wagner is szinte azonnal részt vállalt a harcokból. Az, hogy mennyire függ a Wagner-csoport az orosz védelmi minisztériumtól, nem nyilvános. Az amerikai védelmi tárca szerint a Wagner harci cselekményei havi 100 millió dollárba kerülnek a Kremlnek.

Azt külföldi katonai szakértők is elismerik, hogy a Wagner mindig az első vonalban harcol. Az ukrán frontos központi szerepet játszottak Popasznaja és Lisicsanszk bevételekor. A bahmuti harcokban is a Wagner játssza a főszerepet. Prigozsin már nem a háttérből irányít, hanem szinte naponta megjelenik a fronton és videoüzeneteket tesz közzé. Volt, hogy kritikus hangon üzent az orosz védelmi minisztériumnak, hogy küldjenek lőszert, mert különben kivonja a Wagnert Bahmutból, de üzent Zelenszkijnek is, hogy engedje a nagyon fiatal és a nagyon idős katonákat hazatérni a bahmuti darálóból. A Wagner a Telegramon is nagyon aktív: napjában többször posztolnak az elért sikerekről. A Wagner-csoport gyűjti össze az ukrán hősi halottakat is és adja át őket az ukrán hadseregnek.

Friss videók

Shares