Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kínai kémballon az USA felett – Szépen ég a NATO-felszerelés

Egy nagy valószínűséggel Kínából származó kémléggömböt észlelt az Egyesült Államok légvédelme az ország északnyugati régiója felett. A Pentagon szerint az eszközt a kínai hírszerzés bocsájthatta fel. A ballonok előnye, hogy nagyobb felbontású képeket tud felvenni, mint az alacsony pályán keringő műholdak. A katonai vezetés azt feltételezi, hogy a kínaiakat az észak-montanai rakétabázis érdekelheti, ahol a silókban Minuteman III típusú interkontinentális rakéták vannak. A léggömb nagyjából három autóbusz méretét teszi ki. Ezzel párhuzamosan a kanadai légierő is jelezte, hogy egy ballon tartózkodik Kanada légterében. Mindkét ország megerősítette, hogy a léggömb jelent veszélyt sem a lakosságra nézve, sem pedig a légiforgalomra, mivel az eszköz sokkal magasabban repül, mint a polgári gépek.

Kézigránát robbant péntek hajnalban a dél-svédországi Göteborg belvárosában, ahol számos étterem, kávéház található. A rendőrség információi szerint a robbanóanyaggal töltött közelharci fegyvert egy lépcsőház bejáratához dobhatták az egyelőre ismeretlen tettesek. A rendőrség szóvivője a sajtóval közölte: sérültekről egyelőre nincsen információja. Az eset összefüggésben lehet a Svédországban hónapok óta eszkalálódó bandaháborúkkal, amelyek során lövöldözések, bombatámadások és késelések történtek. A hatóságok nagy erőkkel keresik a „Kurd Róka”, valamint a „Görög” gúnynevű – migrációs hátterű – bandavezéreket és a hozzájuk tartozó bűnözőket, akik között sok fiatalkorú is található. Svédországban már évek óta komoly gondot okoz a külföldi bűnbandák közötti harc, amelyekben gyakran vetnek be lőfegyvert és kézigránátot – számolt be a hirado.hu.

Kijevben ülésezik az Európai Tanács Ursula von der Leyen vezetésével. A téma az ország újjáépítése a háború után és anyagi források biztosítása. Von der Leyen kihangsúlyozta, hogy az EU történetében még egy országnak sem nyújtottak olyan komoly pénzügyi támogatást, mint Ukrajnának. A találkozó előtt Zelenszkij elnök állítólag kiadott egy öltözködési szabályt, hogy a tárgyalás alatt csak ő viselhet khaki színű ruházatot. Több német lap hatalmas biztonsági kockázatról beszél, mivel az elmúlt napokban 18 cirkálórakéta semmisített meg célokat Kijevben és környékén. Az elnöki palotát körberakták homokzsákokkal, amelyek a repeszek ellen nyújthatnak védelmet.

„Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint” – írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cári Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. „Megkezdjük a célképek betöltését, a harci algoritmusok gyakorlását a harci robotok egy csoportjának részeként, és erős páncéltörő fegyverek telepítését” – mondta a Roszkoszmosz korábbi igazgatója. Rogozin szerint a csapásmérő változat képes lesz legyőzni az amerikai Abrams harckocsikat és az ukrán fegyveres erőknek átadott német Leopardokat is. A jármű vezérlőrendszere rendelkezik például egy elektronikus katalógussal, amely a látható és infravörös tartományban lévő célpontok képeit tartalmazza, és amelynek köszönhetően a robot automatikusan azonosítja az ellenséges eszközöket – számolt be az oroszhirek.hu hírportál.

Kadirov csecsen elnök közzétett egy videót ukrán páncélozott járművek megsemmisítéséről. Azt mondta, hogy harcosai az Ahmat különleges erőknél már várják a nyugati tankokat Kornet típusú páncéltörőfegyvereikkel. „A NATO-felszerelés nagyon szépen ég. A próba zökkenőmentesen lezajlott. Harcosaink újabb célpontokra várnak” – írja Kadirov Telegram-csatornáján. Eközben még több Terminator típusú gyalogsági tüzérségi jármű érkezett a frontra, hogy támogassa az orosz erők előrenyomulását. A járművet a csecsen háborúk tapasztalatait felhasználva fejlesztették ki az orosz hadmérnökök, és nagyon jól használható városi harcra is.

A CIA szerint az elkövetkezendő hat hónap lesz mérvadó a háború kimenetelében – nyilatkozta William Burns, az ügynökség igazgatója. Eközben egy svájci lap cikke alapján felröppentek olyan hírek is, hogy Moszkva, Washington és Kijev titokban tárgyalásokat folytattak. Az USA preferálta volna, hogy Ukrajna adja át területe 20 százalékát az Orosz Föderációnak. Zelenszkij ezt elutasította. Moszkva sem fogadta el az ajánlatot, mivel nyerésre áll a háborúban. A hír valóságtartalmát Washington tagadta.

Friss videók

Shares