Kapcsolódó videók

Lepusztult lakások, magára hagyott lakók – Baranyi Krisztina ferencvárosi meséje a Drégely utcában (PS-videó)

Leszakadó törmelékek a folyosókon, patkányok, csótányok a pincéből, beázott, rosszul szigetelt lakások – a helyszín nem Nyugat Bronx, hanem egy ferencvárosi önkormányzati társasház a Drégely utca 12-es szám alatt. A IX. kerületi önkormányzat, a kisemberek nagy segítőjével, Baranyi Krisztinával az élen azonban csak ígéretekkel dobálózik vagy csupán elhajtja a panaszosokat. A társasház lakói megérdemelnék, hogy az életkörülményeik minimum megfelelőek legyenek. De hiába, a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat továbbra sem törődik a saját polgáraival. Részletek a videóban.

Nincs pénz, mégis van pénz. A ferencvárosi önkormányzatnak, bár rendelkezésére állnak források, hogy segítsenek a nehéz helyzetben lévő társasházak lakóin, mégsem történik évek óta érdemi változás. Mintha az utolsó kampányígéreteket is elfújta volna a szél. Meg is van a kifogás, “a kormány nem ad pénzt”. Vagy “válság van, nincs rá forrás”. Az átlag ember viszont nem keres és nem kíváncsi kifogásokra, eredményeket akarnak látni.

Saját pénzből megjavítják amit lehet, hiába lenne az önkormányzat dolga. Csakhogy ez nem elég, szükség lenne a ferencvárosi testület vezetőségére is az ügyben. Természetesen “kényelmesebb” a hasonló házakba tenni azokat az embereket, akik szociális lakásüggyel fordultak az önkormányzathoz. Hiszen hova máshova kéne elszállásolni a betegeskedő, öreg vagy családos embereket, mint egy erodálódó, papíron bontásra ítélt házba.

A képlet egyszerű. Egy idős hölgy szeretné, hogy ne 17 fokban kelljen fagyoskodjon február elején. Egy férfi nem szeretné, hogy a gyermeke megsérüljön a leomló törmeléktől. Adott egy társasház, ahol a lakók nem patkányokkal és csótányokkal osztanák meg a lakásaikat. Lehet kifogásokat találni, meg lehet magyarázni mindent. De a végén a kérdés megmarad. Hajlandóak végre segíteni, vagy sem?

Friss videók

Shares