Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA: kamikaze-drónok pusztítottak Kijevben és sötétség van egész Ukrajnában

Ukrán hírek szerint az éjszaka több kamikaze-drón csapódott be Kijevben. Az egyik drón maradványán egy feliratot találtak „Rjazanért”. A nyugat-oroszországi városra az ukránok mértek néhány napja dróncsapást. Vitalij Klicsko Kijev polgármestere szerint közigazgatási épületeket rongáltak meg a támadások.

A fronton nem történt említésre méltó előretörés az egyik oldalon sem. Bahmut környékén és a Dombasz-régióban dúlnak a legsúlyosabb harcok. Az orosz csapatok nehéztüzérséggel mérnek komoly csapásokat az ukrán hadseregre.

Műholdfelvételeken látszik, hogy Ukrajna már szinte teljesen sötétségbe borult, mivel az orosz drónok és rakéták folyamatosan támadják az energiaközpontokat. Az áramszolgáltatók már nem képesek elvégezni a javításokat.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter aggódik az Ukrajnát fenyegető lőszerhiány miatt. Az Ak-47-es gépkarabélyokhoz és a szovjet időkből maradt fegyverekbe való lőszerekhez egyre nehezebb hozzájutni. Landsbergis fontosnak tartja, hogy minél több modern NATO kompatibilis fegyvert és lőszert kapjon Ukrajna.

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár az EU-ban betiltott Russia Today hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az EU szankciós politikája nem hozta közelebb Ukrajnát a békéhez, és azokat, akik ezért panaszkodnak, árulóknak bélyegzik és rágalmazzák. Az osztrák politikus attól tart, hogy a magas energiaárak miatt becsődölő cégek magas munkanélküliséget okoznak az egész unióban. Strache kritizálta nyugati politikustársait, mivel mindenki csak a fegyverekről beszél és nem a tűzszünetről vagy a béketeremtésről. Ausztriában is ezrek tüntettek már a békéért és a szankciók ellen.

Németországban arra készül a kormány, hogy 65 évről 67-re emeli a nyugdíjkorhatárt, mivel a német nyugdíjpénzár kezd kiürülni és ezen felül komoly szakemberhiány van az országban. Ezen rengetegen felháborodtak, hiszen vannak hivatások pl., tűzoltó, rendőr, katona, kemény, fizikai gyári munkák, amelyeket ilyen idősen már nem lehet végezni. Sokan joggal azt is felvetik, hogy miért nem fogják munkára azt a több, mint 2 millió migránst, akik 2015 óta folyamatosan érkeznek az országba. A migránsoknak kifizetett szociális segély, betegbiztosítás és egyéb juttatások komoly hiányt okoznak az államháztartásban. Ezen felül a 2023-tól az Ukrajnának nyújtandó havi 500 millió euró is gondokat fog okozni a költségvetésnek.

Új útvonalat találtak az embercsempészek. Lengyel híradások szerint sok iraki és iráni igényel orosz vízumot, amellyel Kalinyingrádba repülnek és onnan átviszik őket Lengyelországba. A lengyel hadsereg most megkezdte a határvédelmi rendszer kiépítését, mivel félő, hogy hatalmas tömegek jönnek majd ezen az új útvonalon. Az Iránban három hónapja tartó zavargások miatt sokan menekülnek el az országból és a legtöbben Németországba szeretnének eljutni.

Friss videók

Shares