Kapcsolódó videók

Horváth József: Ne legyünk szemérmesek, az ukránok hazánkat is fenyegetik, mert szerintük nem kellő aktivitással támogatjuk őket (PS-videóinterjú)

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonsági szakértője részletesen elemezte a PestiSrácok.hu-nak az ukrán-orosz háború legújabb eseményeit, a várható jövőbeli forgatókönyveket, és hazánk lehetőségeit a kialakult kockázatos európai helyzetben. Horváth József rámutatott arra, hogy a háború újabb fordulópontjához érkezett, mely akár az egész konfliktus kimenetelét meghatározhatja. Szóba került az is, hogy Szurovikin tábornok érkezésével egészen más, hatékony taktikát alkalmaznak az oroszok, valamint az is, hogy az ukránok az oroszok malmára hajthatják a vizet azzal, hogy az orosz hátországot támadják, motivációt biztosítva az orosz hadseregnek. A biztonságpolitikai szakértő szerint az orosz és az ukrán fél egyaránt álhírekkel és hazugságokkal operál, egyértelműen hibrid háborúról beszélhetünk. Az is cáfolhatatlan tény Horváth szerint, hogy a brit titkosszolgálatok jelentései nem fedik a valóságot, valójában inkább vicc tárgyai, hiszen helyzetelemzéseik és jóslataik egyáltalán nem jöttek be. Horváth József leszögezte azt is, hogy az ukránok hazánkat és minden más olyan országot nyíltan fenyegetnek, akik szerintük nem kellő aktivitással támogatják az ügyüket. A beszélgetésben elhangzott az is, hogy az unió és az Egyesült Államok csökkenő fegyverarzenálja, valamint az oroszok fegyverbeszerzési törekvései ugyancsak döntő hatással lehetnek a háború kimenetelére, valamint Horváth József azt is hozzáfűzte, hogy a háború végeztével rendkívül fontos szegmens lesz az is, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe az Ukrajnába áramló fegyverek, ne legyenek újabb hadurak, és az afrikai diktatúrák se szerezhessenek utánpótlást. Horváth egy igen furcsa kettős mércére is felhívta a figyelmet, hiszen az Európai Unió a kárpátaljai magyarok jogaival nem törődik, azonban az illegális bevándorlók egészen más besorolás alá esnek. A biztonságpolitikai szakértő beszélt a vélhetően tovább növekvő migrációs veszélyről, Európa megoldási lehetőségeiről is, valamint végül a koszovói szerb-albán konfliktusról is szót ejtett. Nézzék meg videónkat!
Szabó Gergő
Szabó Gergő
„De megvolt a mérsékelteknek is a maga veszedelme (...). Amikor legvadabbul tombolt a pártok harca, mindkét táborban görbe szemmel néztek a mérsékeltekre.”

Friss videók

Shares