Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Komoly harcok Szíriában, sötétség és hideg Kijevben

Annak ellenére, hogy Szíria nagy részét ismét Bassár el-Aszad elnök hadserege uralja, komoly felkelésről számoltak be helyi tévécsatornák az ország déli részén fekvő Deraa városából. A drúz kisebbség lakta vidéken a rossz gazdasági helyzet és az egyre növekvő árak miatt törtek ki tiltakozások, amelyek fegyveres összecsapásokba torkoltak a tüntetők és a kormányerők között.

Szíria északi részén sem jobb a helyzet, ott amerikai speciális alakulatok a kurdokkal együtt harcolnak az Iszlám Állam maradék fegyveresei ellen. A terroristák folyamatosan újraszervezik csapataikat és elfoglalnak kisebb településeket. Eközben a török légierő a kurdok állásait bombázza, annak ellenére, hogy a Pentagon kérte a támadások felfüggesztését, mivel az ott szolgálatot teljesítő amerikai katonák is veszélyben vannak a török támadások miatt.

Iránban már két hónapja tartanak a tüntetések, amelyek a 22 éves Mahsza Amini halála után kezdődtek. A tüntetők azzal vádolják az iráni erkölcsrendészetet, hogy ők a felelősek a fiatal nő haláláért, mivel letartóztatták a helytelenül viselt fejkendője miatt. A lány nem sokkal később kórházba került, ahol elhunyt. A német sajtó szerint a teheráni kormány bejelentette, hogy feloszlatják a rettegett erkölcsrendészetet, de ez még nem megerősített hír. Iránban a Homeini ajatollah által vezetett iszlám forradalom után a nőknek csadort kellett viselniük, később ezt fejkendőre és a manto névre hallgató hosszított kabátra enyhítették. Az iráni nők már sminkelhetik is magukat és sokkal szabadabban élhetnek, mint 1979-ben, a forradalom győzelme után.

Németországban egyre több politikus követeli Christine Lambrecht védelmi miniszter lemondását. Az üres fegyver- és lőszerraktárak, az alkatrészhiány az eszközökhöz, és az újabb botrány, az amerikai F–35 vadászgépek ára miatt már tarthatatlanná vált a személye. A minisztérium 35 darab F–35 Lightning II típusú vadászgépet rendelt 9,9 milliárd dollárért, ám a szerződésben nem rögzítették az árat, és most a Lockheed Martin cég lényegesen magasabb árért akarja leszállítani a gépeket. Kiderült az is, hogy a gépek engedélyeztetését sem adták be, így a német pilóták ennek hiányában fel sem szállhatnak velük.

Kijevben hideg és sötét van, ahogy más ukrán városokban is. Az Orosz Föderáció jelenleg Bahmut városára koncentrál. A fronton komolyabb változás nem történt. Katarban előbb spanyol szurkolók, majd a biztonságiak elvették az ukrán focirajongók zászlóit, mivel azon náci szimbólumok láthatóak, mint a farkashorog és a fekete nap, valamint a neonáci Azov alakulat logója.

Friss videók

Shares