Kapcsolódó videók

Az Öreg és Kásler Miklós – Identitás nélkül a leghatalmasabb birodalmak is elbuknak

Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus, az MTA doktora, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi minisztere nyugdíjasként is aktív. Ars poeticája, hogy identitás, azaz önazonosság-tudat nélkül egy nép sem maradhat fenn.

Kásler számos példát hozott fel, hogyan tűntek el hatalmas népek és birodalmak az identitásuk elvesztése után a történelem süllyesztőjében. A nyak- és fejsebészet, a rákkutatás professzora fontosnak tartja a hitet, a vallást. Meggyőződése, hogy lehet szolgálni egyszerre Istent és a tudományt, szemben az ateistákkal és a liberális-globalistákkal, akik szerint választani kell, a kettő kizárja egymást. Nobel-díjas fizikusok sokaságát említette példaként – köztük Teller Edét, a magyar tudóst, a hidrogénbomba atyját –, akik sohasem tagadták meg Istent, hitüket. Saját történetét is elmondta: számtalanszor tíz–tizenkét órás műtéteket hajtott végre sikeresen, és videón visszatekintve döbbent rá, hogy istenhit és akarat nélkül nem sikerült volna megmentenie egy ember életet.

A híres, kiváló orvosok szakmájuk mellett általában egyéb tudomány vagy művészet színvonalas művelői is. Kásler Miklós a magyarság eredete, az őstörténet, a hun–szkíta–magyar rokonság kutatásában ért el jelentős eredményeket. Neki köszönhető, hogy minisztersége alatt létrejött a Magyarságkutató Intézet.

Arra a kérdésre, hogy a kommunista, balliberális toposz nyomán merjünk-e kicsik lenni, a professzor nevetve válaszolta, hogy soha nem voltunk kicsik. A magyarok valamiben, vagy harcászatban, vagy szellemiekben, vagy a sportban, de mindig az élvonalban voltak. Az Árpádok korában, Vérbulcsú idején hosszú évtizedekig uraltuk 5000 kilométeres körzetben Európát. De a magyarságnak rengeteg nagy történelmi pillanata volt Szent István királytól Mátyás királyig. Ezentúl társadalomszervezésben, jogalkotásban (Aranybulla), a vallások szabad gyakorlásában, lelkiismereti szabadságban (tordai országgyűlés) mindig példát mutattunk.

Kásler Miklós új feladatában, miniszterelnöki megbízottként fontosnak tartja a magyar mellett az európai identitás kérdését is. Úgy látja, Európa veszélyben van, ugyanakkor tény, hogy a keresztény, nemzeti indíttatású magyar kormány a kereszténység, a hagyomány, a nemzeti, polgári értékek védelmével nemcsak Magyarország önazonosságát védi, hanem Európáét is.

Stefka István
Stefka Istvánhttp://azoreg.hu
lapigazgató, újságíró, PestiSrácok.hu. Korábban a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap vezető munkatársa.

Friss videók

Shares