Kapcsolódó videók

Ismerje meg a Corvin köz valóságát, hallgassa meg, hogyan harcoltak Wittner Máriáék azokon a drámai napokon! (Polbeat-videó)

Szokatlanul hosszú, ám kordokumentum értékű és hol szívet szorító, hol rendkívül drámai Polbeat-beszélgetésben tártuk fel, hogyan harcoltak a Corvin közi, Üllői úti pesti srácok 1956-ban, hogyan tartották állásaikat a november 4-i, totális szovjet invázió után, teljes reménytelenségben, mégis hősiesen kiállva még november közepéig. Varga János Corvin közi szabadságharcos, “a Janika”, illetve “a Kicsi”, a múlt hét szerdáján elhunyt Wittner Mária harcos- és elítélt társa, illetve Cey-Bert Róbert író, az Üllői úti felkelő csoport tagja elevenítette fel adásunkban a győztes forradalom egy hetének napjait, majd a letámadást és a vakmerő ellenállás időszakát. Stefka Istvánnal és Huth Gergellyel beszélgetve, a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőben, nézőink kérdéseire is válaszolva a szabadságharcosok visszaemlékeztek Wittner Mária tetteire, barátságára. Varga János részletes elbeszéléséből az is kiderül, hogy a kommunisták által halálra ítélt Wittner Mária és mártírtársnői milyen kivételes bátorsággal vettek részt a harcban, milyen emberfeletti önfeláldozást vittek véghez a magyar nemzet szabadságáért.

(Érdemes összevetni az első forrásból hallható, történészek által is megerősített elbeszélést az “ágens-enciklopédiában”, azaz a Wikipédián olvasható, diákok tömegeit megtévesztő aljas relativizálással és hazugsággal, miszerint a Corvin közi ellenállók mindössze egy napig tartották állásaikat. Persze a gátlástalan történelemhamisítás nem hivatkozás nélküli: a Wittner Máriát és Tóth Ilonkát, illetve a többi elítélt vagy kivégzett hős lányt kétes alakokként láttató Eörsi László kommunista-szabad demokrata “történészre” hivatkozva állítják mindezt.)

Természetesen a PestiSrácok.hu hűséges olvasóinak-nézőinek azt javasoljuk, hogy a kacifántos múltú Eörsi és a Wikipédia helyett inkább a még velünk élő szabadságharcosok, vagy Schmidt Mária történész professzor ITT is visszanézhető szavait tekintsék etalonnak 1956-ról és a Corvin köziekről.

A Polbeatben emlegetett végzetes felvétel. A Corvin közi szabadságharcosok csoportja (6×6 cm-es másolatról reprodukált kép; az eredeti fotó-negatívot 1957-ben lefoglalta a megtorláson dolgozó hatóság). Az első sorban guggolnak (balról): Bérczi Miklós (“Jampec”), Jánoki Attila, Méhes Pál (“Bundás”), Kiss Károly, Jánoki László, Verebi Oszkár (fotós) és Neumann Tivadar. Állnak: Horváth József (“Lisztes”) (b1), Kóté Sörös József (“Holi”) (b3), Köte Gyula (“Jura”) (b7, lefelé néz), Sanyi, “Szöszi” (magas szőke), “Feri” (b11), Wittner Mária, (barna, b13), Havrilla Béláné Sticker Katalin (j6); mögötte: “Kalapos” (j5), Pászti Tóth András (j4), Varga János (j3), Hultai István őrvezető (j2) és Kovács János százados (j). A VIII. kerületi Vajdahunyad utca 41-es számú házban 1956. október 25-én alakítottak ki harcálláspontot a felkelők. MTI Fotó: Reprodukció

Készítette: PestiSrácok.hu. Nyitóképünkön a kivégzett Sticker Katalin és a halálra ítélt, majd végül 1970-ig börtönben fogva tartott Wittner Mária látható a Corvin közben, 1956 novemberének legelső napjain

Huth Gergely
Huth Gergelyhttp://pestisracok.hu
A PestiSrácok.hu főszerkesztője. Korábban több napilap és televízió vezető munkatársa. Kedvenc kéziszerszáma a görbe szablya, kedvenc önbeteljesítő jóslata, hogy a "végén úgyis nekünk lesz igazunk".

Friss videók

Shares