Kapcsolódó videók

Németországban bal-zöld-woke terrorizmus uralkodik – mondta Jan Mainka főszerkesztő a Polbeatben (videó)

Nem! – ilyen egyszerűen válaszolt Jan Mainka, a német közmédia célkeresztjébe került Budapester Zeitung főszerkesztője Huth Gergely kérdésére, miszerint szabad-e Németországban arról beszélni, hogy a háború kirobbantásának valódi célja a német-orosz gazdasági együttműködés elvágása volt? Mainka szerint nem kérdés, hogy Németországban megszűnt a sajtószabadság és zöld- illetve woke-terrorizmus uralkodik. A különleges Polbeat-felvétel ünnepi alkalom volt a vendégként jeleskedő Ambrózy Áron számára, hiszen – mint megjegyezte – “tetszik a formáció, amikor négy német szidja a németeket”. Habár ettől a műsorvezető elhatárolódott és ilyen mértékű általánosítás persze nem történt, de a másik két beszélgetőtárs: Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a PS főmunkatársa és Neugebauer Viktor szerkesztő kollégánk is alaposan odatette magát a kritikai világmegváltásban.
Jan Mainka azt is kifejtette:
A német precizitás az autógyártásban nagyon jó, de az ideológiában kevésbé. Sajnos a németek az utóbbi terén is igyekeztek a legjobb nácik és a legjobb kommunisták lenni, most pedig a legkeményebben ők viszik a zöld-woke diktatúrát
Hozzátette, hogy általánosítani persze nem szabad, van sok ébredező és másként gondolkodó német is, akiknek nem tetszik a mostani rendszer. Sokuk épp nála érdeklődik, hogy hogyan lehetne Magyarországra költözni?
A Polbeat adás eredeti témája egy egészen elképesztő, friss eset volt, amikor Jan Mainka, a Budapester Zeitung főszerkesztője nyilvánosságra hozta, milyen levelekkel bombázza a budapesti német újság hirdetőit az egyik német közszolgálati szerkesztőség munkatársa, kvázi arra buzdítva azokat, hogy ne adjanak pénzt a „szélsőjobboldali” lapnak.

Augusztus közepén ugyanis hat kérdésből álló kérdéssort intézett a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati csatorna munkatársa azon nagy német cégekhez, akik a Magyarországon megjelenő Budapester Zeitungban (BZ) hirdetnek. A kérdések között egyebek mellett arra is rákérdeznek:

  • Mióta támogatják hirdetés által a budapesti lapot?
  • Miért támogatnak egy olyan kormányközeli újságot, amely megjelenési felületet kínál olyan „szélsőjobboldali” gondolkodónak, mint David Engels?
  • A Budapester Zeitung támogatásától azt várják-e, hogy általa közelebb kerülhetnek a kormányhoz?

A kérdések csak szeptember elején jutottak el Mainkához, ezután tudott válaszolni a durva inszinuációra. A magyarországi lap főszerkesztője azt feltételezi, hogy a kérdéssor burkolt célja nem más, mint az, hogy elriasszák a hirdetőiket, ez pedig – értelmezése szerint – a sajtószabadság elleni támadás. Jan Mainka lapja vélt szélsőjobboldaliságát nevetséges vádnak tartva jelezte: David Engels a brüsszeli egyetem filozófus oktatója, aki jelenleg a poznańi egyetem vendégtanára, előadóként többször is megfordult Budapesten (Mit tegyünk? című könyve az MCC gondozásában jelent meg), és ha már ideológiai kategóriába kell szorítani, leginkább konzervatívnak nevezhető.

Mainka arra is felhívta a figyelmet, hogy az RBB kérdezője ugyanakkor olyan szélsőbaloldali újságíró, aki különböző „antifa” (azaz – Mainka értelmezése szerint – szélsőbaloldali terrorszervezetek) oldalait nyíltan lájkolja. A BZ-nak tíz nagy hirdetője van (köztük a Mercedes-Benz, az Audi, az Aldi és a Rail Cargo Hungaria), ezek közül egyelőre egyik sem jelezte visszalépését.

A visszatérő és első bálozó nézőink ezúttal is több értékes kérdéssel járultak hozzá a beszélgetés sikeréhez.

Polbeat felvétel minden csütörtök este 19 órakor a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőben, olvasóink, nézőink közreműködésével. Jöjjön el, kérdezzen, szóljon hozzá Ön is! (Bem rakpart 53., a Margit híd budai hídfőjénél.)
Huth Gergely
Huth Gergelyhttp://pestisracok.hu
A PestiSrácok.hu főszerkesztője. Korábban több napilap és televízió vezető munkatársa. Kedvenc kéziszerszáma a görbe szablya, kedvenc önbeteljesítő jóslata, hogy a "végén úgyis nekünk lesz igazunk".

Friss videók

Shares