Kapcsolódó videók

Fiúk százai halnak meg naponta, Leyen asszony hogyan állhat a háború pártján? – Ferencz Orsolya és Sebes Gábor a Polbeatben! (videó)

Az atomcsapások gondolatával játszadozó politikusokról és az atomerőműveket fenyegető ukrajnai háborúról beszélgetett Huth Gergely Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal és Sebes Gábor egykori hegyvidéki polgármesterrel, publicistával, aki – Ferencz Orsolyáéhoz hasonlóan – népszerű Facebook-oldalán csak “nyuggernak és boomernak” aposztrofálja magát. Ferencz Orsolya a felvetésre, miszerint Ursula von der Leyen EU-elnök a Bledi Stratégiai Fórumon arról beszélt, hogy a háborút Ukrajna teljes győzelméig kell folytatni, megjegyezte: “ebben a húsdarálóban emberek százai és ezrei halnak meg naponta. Mindenkit anya szült és az anyák tudják, hogy mekkora csoda egy emberi élet. 20 év kell, hogy felnőtt legyen és 20 másodperc, hogy elpusztítsuk. Von der Leyen hétgyerekes édesanyaként hogyan engedheti meg, hogy a háború folytatása mellett kardoskodjon?”

A Polbeatben szó volt a most elhunyt Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár, a “glasznoszty” meghirdetőjének életművéről is, akit ma jobban tisztelnek Nyugaton, mint Oroszországban. Sebes Gábor szerint, ha Reagennek lehet szobra Budapesten. akár Gorbacsovnak is lehetne, és ő maga részéről rendkívül hálás az utolsó kommunista pártfőtitkárnak, amiért lehetővé tette a békés rendszerváltást. Ugyanakkor, mint hozzátette a népszerű publicista:

Gorbacsov bűne, Putyin szemében, hogy hitt a nyugatiaknak, akik megígérték: Oroszország belefér majd az “Európa Házba”, sőt, még Oroszország NATO-csatlakozásról is szó volt. De ezt a közeledést az USA a ’90-es évek végére felmondta, onnantól be akarták keríteni, szorítani őket, nehogy a német és az orosz erőforrások valaha összekapcsolódjanak.

A műsorban szó volt Márki-Zay Péter – nem is titkolt – 1,8 milliárd forintos (!) külföldi kampánytámogatásáról, amelyről a Kontra készített mélyebb összeállítást a napokban. Huth Gergely rákérdezett: függetlenül attól, hogy Márki-Zayval az amerikai háttérerők igencsak rossz lóra tettek, mekkora mértékben fenyegeti Magyarország szuverenitását egy ilyen gigantikus méretű beavatkozás? Hozzátette: látjuk, hova vezetett, hogy Ukrajna 2014 után teljesen elveszítette a szuverenitását, így elvesztette a lehetőséget is, hogy saját sorsát alakítsa, például a háborút elkerülje. Ferencz Orsolya és Sebes Gábor is nagyon komoly beavatkozási kísérletnek tartja a történteket, amely ellen a jog adta minden eszközzel harcolnia kell a magyar kormánynak.

Keresleti piszoár, közzongora, legális street art Budapesten

A műsorban vidámabb ügyek is előkerültek: a felek mindjárt az elején kibeszélték a nyár “legfontosabb témáját”, jelesül, hogy Orbán Viktor “Sebes Gábor-szakállt növesztett”, amit az első kormányülés előtt le is nyírt. Illetve Huth Gergely felidézte Sebes Gábor Facebook-posztját a Karácsony Gergely-féle részvételi költségvetésről, amelyben egymilliárd forint elköltéséről a városlakók szavazhatnak online. Így például eldönthetik, hogy köztéri zongorákra, kísérleti piszoárokra, vagy magyarul értelmezhető hivatalos levelekre költsék-e a pénzt? Mindez nem vicc, annak ellenére, hogy a beszélgetőpartnerek – és a kérdéseikkel ezúttal is jeleskedő – nézők jót nevettek rajta a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőben.

Jöjjön el csütörtökön este hét órára a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőbe, a Polbeat felvételére és szóljon hozzá, kérdezzen Ön is! (Bem rakpart 53., a Margit híd budai hídfőjénél.)
Huth Gergely
Huth Gergelyhttp://pestisracok.hu
A PestiSrácok.hu főszerkesztője. Korábban több napilap és televízió vezető munkatársa. Kedvenc kéziszerszáma a görbe szablya, kedvenc önbeteljesítő jóslata, hogy a "végén úgyis nekünk lesz igazunk".

Friss videók

Shares