Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Izrael nem akarja elfoglalni a Gázai-övezetet

Benjamin Netanjahú az amerikai FOX TV-csatornának bejelentette, hogy nem akarja elfoglalni a Gázai-övezet. A katonai akció célja a terrorizmus felszámolása és a Hamász vezetőinek elfogása vagy likvidálása. Megszólalt a Hamász is és az állítják, hogy Izrael a kórházakat is bombázza. Jó hír viszont, hogy katari közvetítéssel az Iszlám Dzsihád ismét el akar engedni két túszt.

Volker Türk az ENSZ emberi jogokért felelős biztosa követelte a palesztinok védelmét Ciszjordániában. Az elmúlt hetek véres összecsapásaiban már 180 palesztin vesztette életét és napi szinten több tucat embert, köztük fiatalkorúakat és nőket is őrizetbe vesznek az izraeli hatóságok. Türk szerint az izraeli katonák és rendőrök megfélemlítik és megalázzák az ott élő embereket. 

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint is csak egy két állam megoldás hozhat békét. Létre kell jönnie egy szuverén palesztin államnak. 

A török kormány bejelentette, hogy török kórházakba szállítják a súlyosan sérült palesztinokat Gázából, amennyiben az izraeli és az egyiptomi hatóságok a rafahi határátkelőn át engedélyezik ezek evakuálását. 

A Német Újságíró Szövetség szerint gyanús, hogy néhány fotós és riporter túl gyorsan értesült a Hamász vérengzéséről október 7-én. Mintha előzetesen hozzájutottak volna az információhoz. Ezt már felvetették az izraeli hatóságok is. Nekik is gyanús volt, hogy a gyilkosságok után percekkel már kikerültek fotók és videók. A szövetség elnökre reméli, hogy egy újságíró sem dolgozott együtt a terroristákkal csak azért, hogy hírnevet szerezzen magának. 

Irán szerint, ha ily mértékben folyik a civilek legyilkolása Gázában, akkor abból egy a térséget komolyan érintő széleskörű háború is lehet. Az iráni külügyminiszter, Hossein Amir-Abdollahian és Katar miniszterelnöke, aki egyben a külügyi tárcát is magáénak tudja  Seik Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani telefonon egyeztettek a harcok jelen állásáról és ezek kihatásáról a diplomáciára. 

Az ENSZ és minden a térségben dolgozó segélyszervezet tűzszünetet követel, de mind Jeruzsálem, mind Washington DC ezt elutasította. 

Friss videók

Shares