Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Katari luxusvillában él a Hamász vezetője

Izrael másodszorra is bombázta a Dzsabalia menekülttábort, amely ismét komoly haragot váltott ki a palesztin lakosságból Gázában és Ciszjordániában. Az ENSZ is vizsgálatot akar indítani ez ügyben, mert felmerült a háborús bűncselekmény lehetősége. Most már folyamatosak a tüntetések, a letartóztatások és fegyveres összetűzések az autonóm palesztin területeken. Ciszjordániában általános sztrájkot hirdettek, minden üzlet zárva marad és az emberek nem mennek be munkahelyeikre. Ez érzékenyen érintheti Izrael gazdaságát is, mivel sok palesztin munkavállaló dolgozik Izraelben.

A harcok és a támadások folyamatosak a Gázai övezet egész területén. A civil áldozatok száma meghaladta a 8500 főt. Már Joe Biden is beleegyezne egy humanitárius tűzszünetbe – ezt egy tegnapi sajtótájékoztatón mondta.

Felszólalt Iszmail Hánije Hamász-vezető is. Beszédét a palesztin és az iráni tv közvetítette, de csak üres lózungokat mondott, hogy a Hamász győzni fog a cionista rezsim felett és hogy Netanjáhú rasszista-fasiszta rezsimje az oka a kialakult helyzetnek. Követelte azt is, hogy a nyugati országok fejezzék be Izrael támogatását. További harcra szólította fel a palesztin népet. Beszéde kritikát is kiváltott, mivel az emberek tisztában vannak vele, hogy egy luxusvillában él Katarban és hogy könnyű egy Jeruzsálem-poszterrel a háttérben biztonságos környezetből uszítani. Hánije életvitele miatt kezd hiteltelenné válni.

Egyiptom az egyik irányba megnyitotta a Rafah-határátkelőt és több kettős állampolgársággal rendelkező személy elhagyhatta Gázát. Több tucat német, valamint több száz amerikai és más nyugati útlevéllel rendelkező palesztint engedtek ki az övezetből. Az amerikai külügy szerint 600 amerikai állampolgár tartózkodott Gázában, egy részük már Egyiptomban van. A külföldiek kiengedése azt is jelentheti, hogy a harcok még intenzívebbek lesznek és ki fognak terjedni a Gázai övezet déli részére is, ahol eddig csak légicsapások voltak taktikai célpontok ellen.

Izrael ismét megszüntette az internet- és mobilszolgáltatást a Gázai övezetben, így nem volt lehetőség az ott dolgozó tudósítók „élőzésére”. A palesztinok azt mondják, hogy Izrael ezzel is el akarja tussolni az ott történteket. Az IDF szerint így akarják meggátolni, hogy a terroristák az interenet segítségével kommunikáljanak. Az IDF szerint minden támadás legitim, és azok a személyek, akik nem hagyták el a Gázai övezet északi részét, jó okkal maradtak ott, mert a terroristák oldalán harcolnak.

Kamikazedrónnal támadták meg az amerikai al-Tanf bázist Szíriában. Feltételezhetően egy síita milícia bosszúja a támadás, mivel az amerikaiak az elmúlt napokban „megelőző csapásokat” mértek az Irán által támogatott fegyveres csoportokra. A támadásban egy nem amerikai katona könnyebb sérülést szenvedett. Helyi források szerint Izrael ismét foszforbombát vetett be Dél-Libanonban a Hezbollah és más fegyveres csoportok állásai ellen.

Friss videók

Shares