Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – A Hamász nem engedi menekülni a civileket

Az izraeli légierő bevetést hajtott végre a Hezbollah állásai ellen Dél-Libanonban, és bombázta a szíriai damaszkuszi és aleppói nemzetközi repülőtereket. Utóbbiakat azért, mert állítólag Iránból fegyverek érkeztek Bassár el-Aszad elnök hadseregének. Mivel Aszad és az ország vezetése alavita, azaz síiták, így Teherán érdemben támogatja őket. Az orosz csapatok mellett a perzsa állam segítségének volt köszönhető az Iszlám Állam legyőzése is Szíriában.

A Közel-Keleten több kormány is tart attól, hogy Irán esetleg beavatkozik a konfliktusba, ezért a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán telefonon tárgyalt Ebrahím Raíszi iráni elnökkel.

Csütörtökön Tuniszban volt egy pro-Hamász tüntetés, ugyanakkor a térség többi államában az emberek inkább aggódva figyelik a helyzetet, főleg, hogy humanitárius katasztrófa alakult ki Gázában. Emberek tízezrei vesztették el otthonukat és 1500-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Sok palesztin ezért nemcsak Izraelt hibáztatja, hanem a Hamászt is, mivel ők okozták ezt a háborús helyzetet. Az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezet északi részén lakó nagyjából 1,1 millió embert, hogy hagyják el a területet, mivel katonai akciókat fognak ott végrehajtani. A civileknek 24 órájuk van a költözésre. Sem a Vörös Félhold, sem az ENSZ nem tudja, hogy miként fogják a civileket ellátni vízzel, élelemmel és orvosi ellátással. Ennyi menekültnek sátrakat sem tudnak biztosítani 24 óra alatt.

A legfrissebb hírek szerint a Hamász meggátolja a civileket abban, hogy elhagyják a harci övezetet. Nyilvánvalóan élő pajzsnak akarják használni őket, hogy az izraeli hadsereg ne támadhassa meg az északi régiót. Izraeli hírforrások szerint a titkosszolgálatok olyan információkat kaptak, hogy ezen a területen a Hamásznak földalatti bunkereik és alagútjaik vannak; elképzelhető, hogy a túszokat is ott tartják fogva.

Kanadában és Európában egyre több nagyvárosban voltak pro-Hamász tüntetések, amelyek komoly aggodalomra adnak okot a biztonsági szerveknek. Minden nyugati városban megerősítették az izraeli érdekeltségek védelmét, a zsidó iskolákét és a kulturális központokét. Komoly veszélye van egy terrortámadásnak, mivel több tízezer szimpatizánsa van a Hamásznak Németországban, Franciaországban és Svédországban. Több zsidó közösség óvatosságra intette tagjait, hogy ne viseljenek kipát vagy Dávid-csillagot a nyakukban, mert ez veszélybe sodorhatja őket. Német iskolákban feszültség alakult ki, amikor migrációs hátterű diákok éltették a Hamász akcióját és zsidó hitű osztálytársaikat inzultálták.

Orbán Viktor pénteki interjújában a Kossuth Rádióban elmondta: „adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben helyén volt az eszünk, távol tartottuk a terrorista veszélyt az országtól”. Hozzátette, hogy ellenőrzés nélkül jöttek be tömegek, köztük ott pedig vannak a Hamász megbízottjai is. „Magyarországon Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége él, mindannyian magyar állampolgárok, akiket meg kell védeni” – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: „a veszélyek korában élünk, de nem törődhetünk bele abba, hogy a biztonsági szint csökkenjen”. Orbán Viktor leszögezte: Brüsszelben azt akarják, hogy beengedjük a déli határon levő, erőszakoskodó embereket, hogy abban osztozzunk, amitől ők évek óta szenvednek.

Friss videók

Shares