Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Megpuccsolták az amerikai házelnököt, Kevin McCarthy-t

Délután még úgy tűnt, hogy a saját pártjában sarokba szorított házelnök Kevin McCarthy alkut köthet a demokratákkal, hogy megtarthassa posztját, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. Az indítványról 216–210 arányban szavaztak, és nyolc republikánus jelentette a vékony többséget, vagyis a házelnököt (speaker) végül a saját pártja mentette fel. Még soha egyetlen képviselőházi „speakertől” sem búcsúzott el az amerikai Kongresszus leváltás útján. Egyetlenegyszer, 1910-ben volt csak eről szavazás az USA történetében. A házelnök leváltását a floridai republikánus szenátor, Matt Gaetz kezdeményezte. Gaetz szerint McCarthy nem a republikánusokat képviselte, hanem sokkal inkább Joe Bident támogatta és ezzel ártott a konzervatívoknak. A floridai politikus mocsári lénynek nevezte McCarthy-t, aki korrupció és csalás révén jutott a hivatalához. A demokrata képviselők megmenthették volna a házelnököt, ám feltehetően nem bíztak benne, mivel már többször emlegette Joe Biden felmentését alkalmatlanság miatt, így ők is ellene szavaztak.

Amerikai elemzők szerint a republikánus párton belül voltak belső megállapodások, amelyek lényege az volt, hogy ne fogadják el a 45 napos ideiglenes költségvetést. McCarthy ezt mégis tető alá hozta. Gaetz azzal is megvádolta párttársát, hogy semmibe vette ezeket a „belső dealeket” és ezzel súlyosan megszegte a pártfegyelmet. Gaetz szerint Kevin McCarthy maga a káosz. A házelnöki poszt a harmadik legfontosabb az elnök és az alelnök után. A Háznak most új vezetőt kell választania, de nincs egyértelmű alternatíva, hogy kinek lenne megfelelő támogatása az elnöki kalapács elnyeréséhez. Az eljárásrend szerint a házelnöknek már megválasztásakor el kell készítenie egy listát, hogy esetleges kiesése után ki folytassa a munkáját, amíg új elnököt választanak. A listán szereplő nevek egyelőre nem ismertek, és az sem, hogy melyikük szállna ringbe egy ilyen felforrósodott hangulatban ezért a nem hálás feladatért.

Joe Biden telefonkonferencián beszélt az Ukrajnának nyújtandó segélyről Olaf Scholz német kancellárral, Ursula von der Leyennel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az amerikai elnök bizakodó, hogy minél előbb újra megszavazhatnak egy pénzügyi segélycsomagot Kijev számára, ám erre jelen pillanatban kicsi az esély, mivel az ideiglenes, 45 napra előirányzott költségvetés ezt nem teszi lehetővé, Kevin McCarthy leváltása pedig nem teszi lehetővé, hogy a szenátus pénzeket szavazzon meg Kijevnek. Első körben kell egy új házelnök és egy végleges költségvetés.

Hunter Biden, az amerikai elnök fia Wilmingtonban, Delaware államban állt bíróság elé. A vádak ellene adócsalás és illegális lőfegyverbirtoklás. Az ügyészség szerint Hunter Biden 2017-ben és 2018-ban nem fizette be a jövedelemadót, valamint lőfegyvervásárlásnál elhallgatta, hogy drogfüggő, holott kokaint és cracket fogyasztott abban az időben. Biden ügyvédei megpróbáltak egyezséget kötni az ügyészséggel, ám ezt elutasították. Tegnap Hunter Biden ártatlannak vallotta magát az első meghallgatáson. Mivel ő nem közszereplő, így, ha bebizonyosodik a bűnössége, akár 25 év börtönt is kaphat. Mivel apja ismét indulni akar az elnöki posztért, az eset nagyon negatívan hat a kampányára.

Friss videók

Shares