Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Prigozsin fia veszi át a Wagner vezetését? 

Az Alternatíva Németországért párt Baden Württemberg tartományban elérte a 20 százalékot és ez csúcsérték volt nyugatnémet területen. Ezzel az AfD a sváboknál is a harmadik legerősebb politikai erővé nőtte ki magát. A Zöldek megítélése egyre romlik, mindez köszönhető a kapkodásnak a fűtésrendszerek betiltása terén, az atomerőművek bezárásának és a migrációs politikának. 

Baden Württembergben most pont az utóbbi kérdés korbácsolja fel a kedélyeket. Egy gambiai migráns Tübingenben egy biciklilezáró lánccal támadt a járókelőkre és a kiérkező rendőrjárőrt életveszélyesen megsebesítette. A bíróság mégsem rendelte el az előzetes letartóztatását, hanem a kihallgatás után szabadlábra helyezte az elkövetőt. Boris Plamer független polgármester ezen érthetően nagyon kibukott és nyílt levelet küldött a tartományi parlamentnek és Thomas Strobl belügyminiszternek (CDU), amelyben öt kérdést is feltett:

  • Miért van a gyanúsított szabadlábon?
  • Fennáll-e a veszélye annak, hogy ismét járókelőkre támad?
  • Milyen tartózkodási engedéllyel rendelkezik a támadó, valamint volt-e már őrizetben más bűncselekmények miatt?
  • Amennyiben menekültstátuszt kapott, milyen integrációs tanfolyamokon vett részt?
  • Milyen következtetést lehet levonni abból, hogy gambiai migránsok az elmúlt időben Tübingenben több, komoly bűncselekményt hajtottak végre és miként lehetne ettől a polgárokat megvédeni?

Palmer azt is joggal felvetette, ha a gyanúsított nem kerül vizsgálati fogságba, úgy azt a látszatot kelti, hogy Németországban nincs következménye egy súlyos bűncselekménynek. A tartományi kormány jelenleg is azt vizsgálja, hogy miként lehetne hatásosan fellépni az afrikai migránsok által végrehajtott késes támadások ellen, melyek nagyon megszaporodtak az elmúlt időszakban. 

Az Európai Unió külügyminiszterei Kijevben tárgyaltak, az esemény megerősítette az ukrán kormány azt a reményét, hogy még az idén megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel. Ennek Zelenszkij elnökön kívül az ország külügyminisztere, Kuleba is hangot adott. A külügyminiszterek láthatóan egy hosszútávú finanszírozásra készülnek a háborút illetően. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy több évre biztosítani kell Kijev hadi kiadásait és még az idén 40.000 ukrán katonát képeznek ki az Unió területén. Borrell szerint fontos, hogy az európai hadiipar szorosan együttműködjön az ukránnal és és segítse annak továbbfejlesztését is. A békéről vagy tűzszünetről egyetlen szó sem hangzott el. A német sajtó azonnal kihangsúlyozta, hogy Magyarország blokkolta az Ukrajnának szánt 500 millió eurós segélyt, ám nem említette meg, hogy ennek milyen okai vannak, így például a kisebbségek védelme és a nyelvtörvény.

Elképzelhető, hogy Pavel Prigozsin veszi át a Wagner-csoport vezetését a jövőben. A mindössze 25 éves férfi jelenleg tárgyalásokat folytat a Kremllel, hogy a Wagner ismét kikerüljön a frontra és érdemben kivegye a részét a harcokból. Egyes elemzők szerint az elhunyt Wagner főnök fia csak egy kirakatszerepet fog kapni és a csoport régi menedzsmentje hajtja majd végre a Kreml megbízásait. Pavel Prigozsinnak van egy leánytestvére is, ő azonban még nem jelent meg a nyilvánosság előtt. 

Friss videók

Shares