Kapcsolódó videók

“Ma a csend és a gyász napja van” – Nem történt rendőri mulasztás az esztergomi robbantás során (Videó)

Egy rendőr meghalt, többen megsérültek abban a robbanásban, ami szerda kora este történt Esztergom külvárosában. Az eddigi információk szerint az elkövető egy adósságspirálba került férfi volt, aki szintén életét veszítette, miután benzinnel fellocsolta a házát és felrobbantott egy gázpalackot. A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben. A rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy nem történt rendőri mulasztás.

Minden rendőr gyászol az országban. A BRFK teljes állománya osztozik a Terrorelhárítási Központ fiatalon elhunyt munkatársa hozzátartozóinak gyászában. Ma a csend és a gyász napja van, így híreket sem fogunk megosztani az oldalon

– írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán a tragédiával végződött rendőri intézkedést követően. A PestiSrácok.hu szerda este folyamatosan tudósított az aktuális információkról, a hírfolyamot itt tudják visszaolvasni.

Az eddig beszerzett adatok szerint szeptember 20-án a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre. A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő. A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. Az elkövető szintén meghalt a robbanásban.

A detonáció utáni percekről egy helybéli készített fotót, amit a közösségi oldalon osztott meg

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészeinek és a TEK főigazgatójának jelenlétében, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával szemle zajlik a helyszínen, ahol a rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy nem történt rendőri mulasztás az ügyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket – írták. Hozzátették: az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken adnak, “addig a sajtó és a közvélemény türelmét” kérik.

A PS meg nem erősített információi szerint az elkövető ellen több körözést is kiadott a rendőrség: lopás és kifosztás miatt van ellene érvényben elfogató parancs.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai egy robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án. Az M1 értesülése szerint egy rendőr meghalt, miközben intézkedtek egy családi háznál, ahol a fenyegető – az eddigi információk szerint – felrobbantott egy ismeretlen tárgyat. A robbantás során 6–7 ember súlyosan megsérült. MTI/Koszticsák Szilárd

Nem ez volt az első gázpalackos merénylet rendőrök ellen

A Miskolci Törvényszék 2021 novemberében egy 57 éves férfit hivatalos személy sérelmére és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, közveszély okozásának bűntette és más bűncselekmények miatt 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, miután intézkedés közben gázpalackot robbantott a rendőrökre. Az ügyészségi közleményben akkor arról írtak:

Mivel a vádlott bezárkózott, a rendőrök a padláson át mentek be a lakásába. A férfi azonban előállításának meghiúsítása céljából a konyhában lévő gáztűzhelyről a 11,5 kg súlyú propán-bután gázpalackot leszerelte, és a gázt elkezdte kiáramoltatni. A gáz berobbanását még a palack közelében elhelyezett ágynemű, valamint az ágy meggyújtásával is siettette volna. A padlástérbe visszahúzódó rendőröket trágár szavakkal illette. A robbanás közvetlen veszélyét a rendőrök a szomszédban lakó asszony kimenekítésével, valamint a lakás ablakainak betörésével és a bejárati ajtó felfeszítésével próbálták mérsékelni. Mialatt a háztól távolodtak, a gázpalack felrobbant. Az időközben riasztott tűzoltók a robbanás és tűz következtében égési sérüléseket szenvedtek, az eszméletlen vádlottat biztonságba helyezték.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a helyszínen intézkedő rendőrök, valamint a szomszédban élő asszony életét a robbantás által kiváltott rombolás mellett tűzhalál is fenyegette, amely különösen kegyetlen elkövetési mód.

Az esztergomi robbantásban sajnos egy intézkedő rendőr meghalt, többen súlyosan megsérültek, és az elkövető sem vonható felelősségre, mivel ő sem élte túl a robbanást.

Csapdába csalta a rendőröket

A helyszínen nyilatkozó környékbeliek, illetve a robbantó ismerősei is agresszív “őrültként” jellemezték a férfit, vélhetően ezért küldték a terrorelhárítókat tárgyalni. A rendőri egységek és a túsztárgyaló pszichológus 4 és fél órán keresztül tárgyaltak vele.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Végül a férfi csapdába csalta a rendőröket, az előre benzinnel fellocsolt lakást felgyújtotta, és amikor a TEK-esek bementek, megnyitotta a gázpalacko(ka)t. A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. A mentőautók sérülteket szállítottak az esztergomi Vaszary Kolos Kórházba, valamint Budapestre, a Honvédkórházba és Tatabányára is.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán részvétét fejezte ki a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrtiszt családjának. A Fidesz közlése szerint a tragédiának nincs köze az esztergomi kihelyezett frakcióüléshez.

Őszinte részvétünk az elhunyt rendőr családjának, hozzátartozóinak, kollégáinak, barátainak, a sérülteknek gyors gyógyulást kívánunk! Örök tisztelet és hála a Hősöknek!

Friss videók

Shares