Kapcsolódó videók

Ez egy „technikai sport” – Leopard 2HUA4-es harckocsi segíti a honvéd tanulók gyakorlati képzését (Videó)

Az elmúlt héten nagy közfigyelemnek örvendett, hogy a fővárosi éjszakában egy Leopárd 2HUA4 harckocsi járta az utcákat. Mint később a Magyar Honvédség közleményéből kiderült, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusára érkezett a harci jármű, amelyet a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai vezetői alapképzési szakos honvédtisztjelöltek elméleti ismereteinek bővítésére használnak majd. Kedden, a campus területén egy bemutató tanóra keretében a sajtó számára is bemutatkozott a Leopárd 2HUA4. Mint Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja elöljáróban elmondta, az 2HUA4 nem a legújabb eszköz, hiszen több mint 30 éves konstrukció, ugyanakkor egy jóval fejlettebb harcjárműről van szó, mint a Magyar Honvédségben korábban rendszeresített T-72-es harckocsik. Kiemelte, a típust éppen azért rendszeresítették, hogy a korábban szovjet típusú és a szovjet, úgynevezett logisztikai kultúrához szokott állomány megismerkedjen azzal, amit a nyugati technika képvisel.

Portálunk érdeklődésére Lippai Péter kifejtette,

korábban azt mondták, hogy a harckocsik ideje a modern páncéltörő fegyverek megjelenésével leáldozott, ugyanakkor ezek pusztán új kihívás elé állították a harckocsizó fegyvernemet.

Mint hangsúlyozta,

a gyakorlat azt bizonyítja, hogy semmivel sem lett kevesebb a harckocsik szerepe. Továbbra is a harctevékenység zömét ezeknek a harckocsiknak a tűztámogatása mellett hajtják végre az egyéb fegyvernemek, az igazi csapásmérő erőt a terepen továbbra is a nagy tűzerejű, nagy mozgékonyságú és nagy páncélüzemmel rendelkező harckocsik töltik be, és ezek nélkül egy igazán eredményes támadás elképzelhetetlen.

A Leopard 2HUA4-as típusról szólva az Egyetem dékánja elmondta, nem a legújabb eszköz, hiszen több mint 30 éves konstrukció, ugyanakkor egy jóval fejlettebb harcjárműről van szó, mint a Magyar Honvédségben korábban rendszeresített T-72-es harckocsik. Kiemelte, a típust éppen azért rendszeresítették, hogy a korábban szovjet típusú és a szovjet, úgynevezett logisztikai kultúrához szokott állomány megismerkedjen azzal, amit a nyugati technika képvisel. Lippai Péter kiemelte,

a típus egy köztes lépcső, az 2HUA7-es, már valóban világszínvonalú, korszerű harckocsik felé, amelyek beérkezése a közeljövőben várható.

Ez egy “technikai sport”

Lippai Péter kitért arra, a Leopard 2HUA4-es oktatási célú megjelenésének a campuson nagyon komoly motivációs hatása van, a fiatalok alig várják, hogy ezekkel a korszerű eszközökkel közelről is megismerkedhessenek. Az oktatást végző Gieszer Bence, az NKE HHK gyakorlati oktatója portálunknak ezzel kapcsolatban elmondta,

ez egy „technikai sport”, nem lehet anélkül megtanulni kezelni a harcijárművet, hogy az ember ne tudja megfogni, ne tudjon beülni.

A harckocsiról szólva ismertette, a 2HUA4 egy 1500 lóerős motorral rendelkezik, amely 68 kilométer/órára gyorsítja fel az 55 tonnás járművet, ugyanakkor torony nélkül a 130 kilométer/órát is képes elérni. A harckocsi egy 120 milliméteres ágyúval rendelkezik, amellyel akár négy kilométerre is el lehet lőni, és mivel két kilométer távolság fölött jellemzően nem alakul ki tűzpárbaj, ez a harci képesség bőven megfelelő. Arról is beszélt, a harckocsi páncélvédettségét tekintve kazamatás elrendezésű, azaz az előre kialakított hiátusokban szendvicspáncélzatot helyeztek el. Ez azért is fontos, mivel ha változik, modernizálódik a haditudomány,  fejleszteni lehet a páncélvédettséget. Gieszer Bence kitért arra, a kezelőszemélyzet négy főből – egy parancsnokból, és a technikai személyzetből – áll, az aktuális képzésben alapvetően a parancsnoki készségeket fejlesztik.

Lányok is vezethetnek Leopardot

Videónkban Lippai Péter arról is beszélt, az elmúlt időszakban a Magyar Honvédség nagyon jelentős, toborzó kampányba kezdett. Hozzátette, egy évvel ezelőtt a havi tisztjelöltek kettős jogállásba kerültek, nem csak hallgatói jogviszonyban vannak az Egyetemmel, hanem a Magyar Honvédséggel is szerződéses viszonyban állnak, ami lehetővé tette, hogy ne ösztöndíjat kapjanak, hanem versenyképes illetményt kapjanak. Ez a körülmény is jelentősen növelte a honvédtiszti pozíció ázsióját. Gieszer Bence a képzéssel kapcsolatban kiemelte, az összesen négy éves képzés második év végétől következik a szakosodás, ahol eldől, hogy valaki lövész, felderítő, tüzér, vagy harckocsizó lesz. A képzésbe a hallgatók alapvetően tanulmányi átlag alapján kerülnek be, de fontos a fizikai megfelelés is. Mint hangsúlyozta,

lányokat ugyanúgy kiképzünk, hogy megvan az affinitásuk, csak meg kell találni, hogy mi az az ő szerepköre, amiben ugyanúgy hatékonyan tud a kezelőszervezet része lenni.

Vezetőkép: PS; a videót László Petra és László Viktória készítette

Susánszky Mátyás
Susánszky Mátyás
...vérszomját és harcművészetben való jártasságát sokan hajlamosak alábecsülni, ami nem csoda, hiszen leglátványosabb ütközeteit a föld alatt, gyakorlatilag kulisszák mögött vívja. Hasonló harcmodor és hadszíntér esetén Hunyadi János sem kapott volna akkora publicitást, pedig föld felett ő volt a Hadak Villáma.

Friss videók

Shares