Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Hírek a frontokról, illetve hogyan néz ki egy papajafarm?

Azerbajdzsán sikeresen lezárta a terrorellenes hadműveletet a Hegyi-Karabah régióban, és tűzszünet lépett életbe az örmény szeparatisták és az azeri kormányerők között. Ilham Aliyev államfő bejelentette a győzelmet, valamint azt, hogy az azeri hadsereg Hegyi-Karabahot ellenőrzése alá vonta. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig telefonon tárgyalt Nikol Pasinján örmény kormányfővel, hogy közvetítsen a béketárgyalásokban. A megbeszélések sikeresek voltak, mert a fegyverek elhallgattak a Kaukázusban. Sajnálatos mód ismeretlenek rálőttek egy orosz békefenntartókat szállító járműre és több katona életét vesztette. Hegyi-Karabahban kétezer orosz katona felügyeli a törékeny békét. Az esetet nyomozók és a katonai rendészet vizsgálja. Ma viszont direkt tárgyalások kezdődnek az örmény szeparatisták és Azerbajdzsán között, amely tartós békét teremthet. A terület jogilag Azerbajdzsánhoz tartozik, de az örmény nacionalisták egy saját köztársaságot kiáltottak ki, amelyet egyetlen ország sem ismert el.

Az ukránok elbocsájtották a transznemű katonai szóvivőt. Sarah Ashton-Cirillo drámai fenyegetése felkeltette JD Vance amerikai szenátor figyelmét, aki arra kérte Joe Biden elnök kormányát, hogy magyarázzák meg, a szóvivőt az Egyesült Államok finanszírozza-e. Ashton-Cirillo biológus, aki az Egyesült Államokban a Demokrata Párt aktivistájaként dolgozott, mielőtt az orosz katonai művelet tavalyi kezdete után Ukrajnába költözött. Augusztusban alkalmazták a területvédelmi erők angol nyelvű szóvivőjeként, ami a kritikusok szerint az LMBTQ-párti nyugati közönséget célozta meg. Múlt héten Ashton-Cirillo figyelmeztetett, hogy “a Kreml egyik kedvenc propagandistája meg fog fizetni a bűneiért”, mielőtt kijelentette, hogy “Oroszország háborús bűnös propagandistáit mind levadásszák, és igazságot szolgáltatnak”. Ashton-Cirillo nem nevezett meg konkrét célpontokat, és nem részletezte, hogy milyen “igazságszolgáltatás” fog történni.

JD Vance republikánus szenátor múlt pénteken felfigyelt a videóra, és levelet írt Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, Lloyd Austin védelmi miniszternek és Avril Haines nemzeti hírszerzési igazgatónak, amelyben arra kérte a három tisztviselőt, hogy magyarázzák meg, hogy Ashton-Cirillót “amerikai forrásokból finanszírozzák-e”, vagy korábban az amerikai hírszerzésnek dolgozott-e. A kérdés és a kritika jogos, hiszen egy amerikai állampolgár újságírókat és politikusokat fenyeget Oroszországban, és de facto terrortámadásokat helyez kilátásba olyan személyek ellen, akik ki merik nyilvánítani véleményüket. Ez egyértelműen nem fér össze amerikai törvényekkel, sőt, szembe megy az alkotmánnyal. Kijev kénytelen volt lépni és felfüggesztették a szóvivőt, valamint vizsgálatot kezdeményeztek ellene – számolt be az oroszhirek.hu portál.

Mateusz Morawiecki láthatóan megharagudott az ukrán kormányra, mivel az feljelentéssel fenyegette meg Varsót – akárcsak hazánkat – a gabonabehozatali tilalom miatt. A lengyel kormányfő bejelentette, hogy nem szállítanak több fegyvert Kijevnek, hanem a saját védelmi képességeiket fogják inkább fokozni – számolt be az ARD német közszolgálati csatorna.

Friss videók

Shares