Kapcsolódó videók

Az Akta: Évtizedekig tárgyalás és szabadlábon garázdálkodó milliárdos csaló

El tudják képzelni, hogy büntetőper csak első fokon évtizedekig tartson? Ráadásul úgy, hogy a vádlott, aki a vádirat szerint milliárdokat csalt el szabadlábon élvezi az életet és gyakorlatilag ugyan úgy folytatja azóta is a vádbéli cselekményeket, akadálytalanul? Nos, van ilyen. Az úgynevezett Fortress-ügy lehet a rekorder a magyar a bíróságokon azáltal, hogy a hét éve tartó büntetőperben most még körülbelül tíz évet jósolnak az első fokú ítéletig, ami azt jelenti, tizenhét év alatt sikerülhet csak első fokon befejezni az ügyet. Pedig a Fortress-ügyet a 2010-es évek első felében a legdurvább pénzügyi visszaélésnek tartották a pénzügyi szakemberek, ami idehaza megtörténhetett. Annak érdekében, hogy elejét vegyék a hasonló csalásoknak, még jogszabályt is elfogadott a parlament, melyben s jelentősen szigorította a bizalmi vagyonkezelést. Ma a Magyar Nemzeti bank engedélyével ilyen tevékenységet mindössze hat cég végezhet Magyarországon. De még ez sem akadályozza meg a hatsóságok előtt 2014 óta ismert csalót, csalással és pénzmosással vádolt pofátlan álbrókert, hogy újabb áldozatokat húzzon le súlyos milliókkal. Hogyan lehetséges és kinek a bűne, hogy a Fortress-ügy a magyar igazságszolgáltatás szégyene lett? Ennek járt utána Az Akta.

F. Sz. Zsolt és kollégái, fogjuk rá, hivatalosabb formában 2010 és 2014 között űzték az ipart. A Fortress – amely egy fiktív amerikai brókercég leányvállalatának adta ki magát, összesen 2072 embertől csalt ki közel 10 milliárd forintot, jövedelmező befektetéssel kecsegtetve. És ez a 2072 csak azoknak a károsultaknak a száma, akik feljelentést tettek. Az ügyet ismerők szerint jóval többen lehetnek az áldozatok, csakhogy nem mert mindenki a hatóságokhoz fordulni, attól tartva, hogy egy elhúzódó büntetőeljárásban soha nem látja viszont a pénzét.

Az álbrókerek egy székhelyszolgáltatón keresztül az egyik menő fővárosi irodaházban, a Capital Squarerben. Drága öltönyökben és luxusautókkal jártak. Kifelé is villogtatták a luxuséletet, ami állították, hogy a segítségükkel elérhető. A befektetőknek akár 48 százalékos hozamot is ígértek. A befektetők pénzéből egyetlen értékpapírt nem vásároltak a vád szerint. Helyette klasszikus piramisjátékot építettek fel. Egyes befektetőknek a másoktól lehúzott betétekből fizettek, egy darabig. E közben pénzügyi tevékenységre engedélyük egyáltalán nem volt. A legnagyobb pofátlanság, hogy a vádlott, F. Sz. Zsolt a saját bankszámláját használta, saját magának utaltatta a betéteket, aminek jó részét fel is élte. Az egészen elképesztő csalás sorozathoz ügynök hálózatot is felépített, akik feladata az ügyfelek beszervezése volt.

A csalás mikéntjénél csak maga a büntetőeljárás abszurdabb.

Miközben maga a nyomozás egészen gyorsan lefolytatódott, a büntetőpernek úgy tűnik, mintha soha nem lenne vége. F. Sz. Zsolt pedig, aki azóta már csak Sz. Zsolt pedig három év után szabadlábon folytat mindent úgy, mintha mi sem történt volna…

2014-ben kezdett vizsgálódni, először az MNB, jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt. Majd 2016 novemberében 2072 rend beli csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat F. Sz. Zsolt ellen. A férfi három évet ült, akkori nevén előzetes letartóztatásban. 2017 óta szabad mint a madár.

2018-ban a PestiSrácok.hu írta meg, hogy F.Sz. egyik kiemelt ügynöke nevén újabb vagyonkezelő céget hoztak létre és költöztettek be a Fortress korábbi irodáiba a Capital Squaerbe. F. Sz. Zsolt maga is az új cég, a Reditus Trust irodájába járt be dolgozni. Válása után pedig feleségül vette a volt titkárnőjét, akinek a nevén most két újabb vagyonkezelési tevékenységgel bejegyzett céget is felleltünk, egyenként 50 milliós törzstőkével (PRESTIGE PAVILION és SPORTIS SPEED). A három cég egyikének sincs engedélye pénzügyi tevékenységre az MNB honlapja szerint.

A PestiSrácok.hu -nál újabb áldozat is jelentkezett, akitől nincs egy éve, hogy baráti kerti partin kicsalta eladott lakása árát, több mint 30 millió forintot. A nő azóta albérletben lakik. Jól tudja, hogy átverték, de nem mer feljelentést tenni, mert Sz. Zsolt azzal tartja sakkban, hogy akkor végleg búcsút inthet a pénznek, így meg majd részletekben visszakapja. Csepegtetett is neki hónapok alatt úgy máfél milliót talán.

Egy az Aktának nyilatkozó nő jóval több új sértettről tud és Sz. Zsolt módszerének lényegére is rávilágít riportunkban. Beszéltünk továbbá a Fővárosi Törvényszék szóvivőjével is, aki úgy tippel, a 2072 sértett meghallgatásának okán, akár még tíz évig is eltarthat első fokon az ügy, úgy hogy hét éve kezdődött. Volt vezető ügyész, ma már ügyvédként dolgozó jogász is megkérdeztünk, mennyire ésszerű és elfogadható, hogy akár év tizedekig elhúzódjon egy ügy, miközben a vádlott, aki a vád béli cselekmények alapján akár 15 évet is kaphat röhög a markába. 

 

Friss videók

Shares