Kapcsolódó videók

Az Akta: elüldözte az orvosozós csalókat a házukból, 12 millió kártérítést kell fizetnie a férfinak

Egészen abszurd jogi helyzet állt elő a fővárosban, az orvosozós csalók néven ismertté vált üggyel összefüggésben. A fehér köpenybe bújt termékbemutatós vállalkozókat, akik idős emberekkel hitették el, halálos betegek és adtak el nekik mágneses gyűrűket, masszírozó kütyüket, mára egy ország ismeri. Az országos hálózatot kiépítő pénzcsinálók az elmúlt nyolc évben sorra buktak meg, Szombathelytől, Veszprémen át Zalaegerszegig. Szombathelyen heteken belül másodfokon is ítélet születik több mint 50 vádlott ellen, akik közül többeket első fokon komoly letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A fővárosban  eközben ugyan azzal a módszerrel, ugyan azokkal az eszközökkel mind a mai napig jól megy a bolt, igaz, itt is ütköztek olykor akadályokba. A legkomolyabb akadályt Szűcs Attila jelentette, aki amolyan civil kurázsival vette fel a harcot a Lónyai utcai házukban call centert és közérzet javító központot működtető kemény fiúkkal. Tucatjával hívták ide időpontra az időseket, akik aztán jobbára ugyan azt a leletet kapták és sokan utolsó pénzüket is a csodakütyükre költötték, amiről elhitték, hogy az életüket mentheti meg. Szűcs Attila  eleinte csak az öregeket tájékoztatta, aki bebocsátásra vártak, aztán újságírókat is kihívott, olykor pedig dokumentálta, mi történik a házban. Végül feljelentették zaklatásért és amiért állítólag elüldözte a házból a céget, a nekik helyiségeket bérbe adó ingatlanfejlesztő is beperelte, károkozásért. Mit gondolnak, ki húzta a rövidebbet?

Nyolc éve  indult a nagy egészségállapot felmérés biznisz, amire telefonon hívják elsősorban a kiszolgáltatott idős embereket. Az állapotfelmérések, vizsgálatok valójában termékbemutatók, ahol külföldről származó különböző eszközöket igyekeznek eladni a gyanútlan áldozatoknak. A mágneses órák, masszírozó készülékek még csak véletlenül sem csodatermékek. A vizsgálatra behívott idősek mégis nagy számban ülnek fel a jól felépített marketing szövegnek.

A trükk az, hogy az állapotfelmérést, amire a pácienseket hívják, komoly egészségügyi vizsgálatnak mutatják be fehér köpenybe öltözött emberek. A vizsgálat közben kell egy villogó, vészjóslón sípoló eszköz és egy másik, ami kiugró értékeket mutat. Aztán várni kell az eredményre. Csak azért, hogy az idő alatt se unatkozzon a páciens, meghallgathat egy előadást olyan súlyos betegségekről, amely mire visszahívja a fehér köpenyes, már megalapozta a halálfélelmet. természetesen kiderül, hogy bármennyire súlyos a helyzet és lehet hogy már nem lenne sok hátra az életükből, ők tudnak segíteni. A sok százezer forintos eszközökhöz még némi kedvezményt is biztosítanak, ha valaki azonnal készpénzben fizet.

Az orvosozók az egész országban kiépítették a hálózatot és több városban indult, van folyamatban büntetőeljárás csalás vádjával. Legutóbb ez év márciusában a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség nyújtott be vádiratot. 9 vádlottra, – köztük a két főszervezőre – végrehajtandó börtönbüntetést kértek. 7-en már be is ismerték bűnösségüket. Ebben az ügyben érintett cég érrendszeri betegségeket “gyógyított” matracokkal és paplanokkal és több mint 130 embert csaptak be.

2022 novemberében a Zala Vármegyei Főügyészség emelt vádat 13 ember ellen, 35 rendbeli csalás miatt. A “terápiás matracot”, nyak- vagy lábmasszírozó készüléket kínáló társaság Érden működtetett “rendelőt”. A 13 vádlott közül csupán a másodrendűnek, egy máriakálnoki férfinak volt csak egyáltalán egészségügyi végzettsége.

A leglátványosabb talán a Vas megyei orvosozók lebukása. A Szombathelyi Törvényszéken 52 vádlott ellen van folyamatban a büntetőper csaknem 350 sértettel. Tavaly októberben 39 vádlottat bűnszervezetben elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt el is ítélt. Tizennégy végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottal szemben a bíróság összesen mintegy 42 évet szabott ki a bíróság. Itt hamarosan másodfokon folytatódik az ügy.

De hiába a lebukások, a súlyos büntetőperek, sőt a rendőrség figyelmeztetései és a törvénymódosítás is. A mai napig működnek cégek, amelyek ugyan úgy hívják az egészségügyi állapotfelmérésekre az időseket és adják el nekik, hol ezt, hol azt a valódi egészségügyi hatást nem kifejtő kütyüket. 

A hab a tortán annak a férfinak a meghurcolása, aki magányos harcosként szállt szembe a házukban közérzetjavító központot üzemeltetőkkel, akik nem csak hogy naponta tucatjával csalták be vizsgálatnak álcázott termékbemutatóikra az időseket, hanem még a ház lakóira sem voltak tekintettel.  Azt mesélik, úgy viselkedtek a fiatal kikent-kifent ficsúrok, mintha az övék lenne a ház, sőt az utca. Luxusautóikkal állták el az utat, az udvart, ha útban voltak a lakók bérelt parkolókban álló autó, egyszerűen eltolták azokat.

Szűcs Attila hamar felismerte kikkel áll szemben. Volt hogy figyelmeztette az időseket, akik a bebocsátásra vártak, ne dőljenek be az átverésnek. Fotókat készített, dokumentált és az újságírókat is értesítette. Ez után több oknyomozó cikk jelent meg az orvosozókról, ami hozzájárult a hálózat bukásához is. Akarom mondani egy szárnyának bukásához is, mert attól még a többiek új székhelyen, új név alatt működnek tovább. 

Amikor megelégelték, Szűcs Attilát a magányos hőst feljelentették zaklatásért, ami abszurd módon meg is állt első fokon a bíróság előtt. Aztán ahogy azt rendre teszik az orvosozók országszerte, továbbálltak. Az ingatlanfejlesztő cég, aki bérbe adta nekik a helyiségeket pedig károkozásért pert indított Szűcs ellen. Mondván ő üldözte el a bérlőjét és ezért neki több havi bérleti díja kiesett. Ezt a pert Szűcs Attila már másodfokon is elveszítette, a járulékos költségekkel együtt 12 millió forintot kell fizetnie, amire a végrehajtást is elindították.

Gaudi-Nagy Tamás jogász, jogvédő próbálja most menteni a még menthetőt és több jogorvoslati kérelemmel, felülvizsgálati kérelemmel is éltek. 

Friss videók

Shares